Audio

Kovacs – Shades of Black

Kovacs Shades of Black Artwork

Een stevige berenmuts en een stem van een klok, typerend voor de Nederlandse KOVACS. Vierentwintig jaar is ze en met Shades of Black heeft ze nu haar eerste LP uitgebracht. Je zal haar doorleefde sound niet licht vergeten en zij zal op haar beurt haar eerste optreden in België ook niet snel vergeten, want ze staat eind juni meteen op ons grootste festival: Rock Werchter.

Sharon Kovacs werkte vroeger in een bar waar ze af en toe meedeed aan de open mic-avonden. Het publiek reageerde steevast enthousiast en iemand raadde haar aan om binnen te proberen raken op The Rock City Institute in Eindhoven. En zo geschiedde, de vlotte Nederlandse zong twee nummers en werd meteen toegelaten. De opleiding was niet altijd even gemakkelijk. “De leerkrachten wisten soms niet wat ze moesten doen met mijn stem. Eén leerkracht adviseerde me zelfs om iets anders te doen. Ze vond dat ik mijn stem verkeerd gebruik, maar ik kan niet anders zingen”, vertelt ze.

Shades of Black volgt haar EP My Love. Voor je ‘m beluistert, wil ik nog een kleine waarschuwing geven: wanneer je luistert naar haar repertoire, word je meegezogen in een flitsmarathon van zangeressen met een dijk van een stem. Terwijl ik luisterde, zag ik flitsen van Amy Winehouse en Shirley Bassey voor me.

I can be a witch, a bitch, a murderer.

KOVACS’ muziek is emotioneel, donker en heeft vaak een James Bond-sfeer: jazzy, jaren ’20 en stevige teksten. De opener is meteen ook het titelnummer: 50 Shades of Black. Een geweldige keuze om daarmee te beginnen. Ik zie haar zo met een heel harmonisch orkest optreden in een grote zaal. Er hangt een geweldige sfeer in het nummer.

Kovacs

De opbouw van de plaat zit ook snor. Geen nummer is te lang, er is eenheid en toch lijkt het niet alsof je elk nummer net al hoorde. Toppers op dit album vind ik persoonlijk: Wolf in Cheap Clothes (heerlijke 20’s-vibe), Diggin’, When The Lady’s Hurt (tijd voor een tango!) en Whisky And Fun (dramatisch toetsje waar ik wel van houd).

KOVACS heeft een debuutplaat waarmee ze zichzelf stevig profileert. Haar stem bezorgde me kippenvel toen ik haar voor het eerste hoorde. Ik hoop dat ze nog een hele tijd meedraait. Nog niet overtuigd? Ga haar zéker checken als je naar Werchter gaat, want live is ze fenomenaal.

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

3 reacties

  1. Pingback: Interview Kovacs – Annelies Van Lierde

  2. Pingback: Interview Kovacs | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?