Audio

Bazart – Bazart EP

Bazart

Credit: Athos Burez

Ik moet iets bekennen: het is amper een maand geleden dat ik nog eens tegen iemand beweerde dat ‘Nederlandstalige muziek toch echt wel mijn ding niet is’. Een dag na het verkondigen van die boodschap hoorde ik echter Goud van Bazart op de radio. Het was liefde op het eerste gehoor. Nu heeft deze band ook z’n eerste titelloze EP uit, en die stel ik graag aan jou voor.

Bazart maakt net niét de Nederlandstalige muziek waar ik zo weinig affectie mee heb, integendeel. Deze vijf heren maken indiepop die vooralsnog vooral in het Engels tot ons kwam. “Denk Engelstalige muziek maar dan in het Nederlands.” lees je in hun biografie. Dat is de waarheid, maar tegelijkertijd klinkt dit ook een beetje denigrerend voor de muziek. Uiteindelijk is het de boodschap en de melodie die telt, niet de taal waarin ze wordt vertolkt. Al spreekt ze uiteraard toch net wat meer tot de verbeelding wanneer je er geen moeite voor moet doen om ze te begrijpen.

Maar dat terzijde, laat ons beginnen met Tunnels, de opener van de EP én de debuutsingle van de band. Dit heeft een sound die doet denken aan Oscar & The Wolf (het verbaast mij niet dat ze reeds in diens voorprogramma speelden). Mysterieus en rustig, maar wel met een meer bombastisch refrein. Een prettige eerste kennismaking, en een eerste bescheiden succes.

Dé spil van deze EP heet ongetwijfeld Goud. Een enorm radio-gevoelig nummer (laat de hoge positie in De Afrekening van Studio Brussel daar een bewijs van zijn) dat bovendien ongelofelijk catchy klinkt. Het heeft al dagen in mijn hoofd gezeten en duizendmaal gespeeld, en ik vind het nog steeds keigoed. Vermoedelijk het eerste Nederlandstalige lied dat het tot in mijn eindejaarslijstje zal schoppen.

Vervolgens komen er nog twee onbekende nummers op ons af, waarvan Koortsdroom het eerste is. Het begint ballad-achtig, en doet me in z’n trage gezangen een beetje aan Balthazar denken. ‘Ze denken dat ik alles kan, maar ik ben nog veel van plan’ wordt ons verteld. Ik geloof het helemaal.

Mooie liedjes duren niet lang, en dus hebben we met Zienderogen jammer genoeg te snel de afsluiter van de EP bereikt. Poliça-achtige klanken dit keer. Ook een meer opvallende en geslaagde tweede stem. Iets wat de band zeker meer mag uitspelen wat mij betreft.

Kortom: het mag blijken dat ik enthousiast ben over Bazart’s debuut EP. Ik hield het niet voor mogelijk dat Nederlandstalige muziek (op enkele songs van Spinvis na) zo goed kon zijn. Ik kijk er alvast naar uit om de groep eens live aan het werk te zien, iets wat volgens de reviews van hun optreden afgelopen weekend, ook de moeite zou zijn.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

7 reacties

  1. Pingback: Warhola: ‘Wanneer ik aan muziek werk, heb ik vaak al een beeld dat daarbij past’ – Annelies Van Lierde

  2. Pingback: De 15 allerbeste songs van 2015 | Twee Huizen Verder

  3. Pingback: Warhola “Wanneer ik aan muziek werk, heb ik vaak al een beeld dat daarbij past” | Twee Huizen Verder

  4. Pingback: BBC Sound Of 2016 | Twee Huizen Verder

  5. Pingback: Spotify: November Favorites Playlist | Frédéric Paulussen

  6. Ook hier niet meteen wild van Nederlandstalige muziek, maar toen passeerde dit op de radio en ik was verkocht. De bio schiet trouwens raak, beter dan dat kan het niet verwoord worden.

    Beantwoorden

Iets toe te voegen?