Audio

Balthazar – Fever

Balthazar - Fever artwork

Balthazar, heeft die band nog een introductie nodig? Belgisch talent dat al sinds 2004 een kwaliteitslabel op Belgische muziek drukt. Dat doen ze ook met hun meest recente worp Fever.

Na een pauze van twee jaar – hun laatste album dateert van 2015 – is de band terug bij elkaar. Tijdens die periode hebben de mannen niet stil gezeten. Zanger Maarten vormde met zijn vriendin Sylvie Kreusch het succesvolle project Warhaus, zanger/gitarist Jinte ging solo als J. Bernardt en zanger/bassist Simon Casier sloeg zijn vleugels uit met Zimmerman.

Annelies: eind oktober bracht Balthazar het vurige Fever uit. Een nummer van 6 minuten dat de hele fanbase wildenthousiast maakte. Het legde de verwachtingen voor het gelijknamige vierde album nog hoger. De invloeden van de soloprojecten van de mannen zijn duidelijk voelbaar. Whatchu Doin‘ zou met momenten net zo goed van J. Bernardt kunnen zijn, bijvoorbeeld.

Terwijl de vorige albums een gevoel van melancholie met zich meebrachten, klinkt Fever als een speelser, vuriger geheel. Grapefruit is, net dankzij die eigenschappen, één van mijn favoriete nummers op het album.

Balthazar band

Credit: Thomas Nolf

Britta: ik kan niet anders dan akkoord gaan met de woorden van Annelies. Deze plaat swingt als een tiet. Wat het geheel volgens mij ook fris doet klinken, zijn de nieuwe instrumenten hier en daar. We horen percussie, blazers (saxofoon!) en klanken uit Duizend-en-een-nacht (in Roller Coaster). Allen aan elkaar gelijmd door de uiterst herkenbare gitaren en de viool. Godzijdank is die niet vertrokken samen met Patricia Vanneste …

Nog zo’n meesterzet zijn de releases van Entertainment en I’m Never Gonna Let You Down Again als tweede en derde single. Sowieso twee van mijn favoriete liedjes die bovendien erg blijven hangen. Perfect voor op de radio dus.

Ik kan geen enkel lied aanwijzen dat niet bijdraagt aan de sterkte van dit album. Variatie is in de geëvolueerde sound nog steeds troef en ik ben er honderd procent zeker van dat het ook live allemaal geweldig zal klinken. Dit is met voorsprong mijn favoriete Balthazar plaat tot nog toe.

Wij zijn zeker: dit is van het beste wat Belgische muziek te bieden heeft. Balthazar heeft een hernieuwde adem en is daarmee klaar voor een Europese tournee. Op 8 maart houden ze daarmee halt in de Antwerpse Lotto Arena. En we kijken daar zwaar naar uit.

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

2 reacties

  1. Mooie recensie ! Balthazar brengt trouwens al jaren TOP kwaliteit. Jullie hebben een echt mooie blog, keep up the good work ! Eén opmerking: hun laatste plaat is van 2015, we zijn nu 2019, dan lijkt het mij eerder een pauze van 4 jaar ipv 2….

    Beantwoorden

    • Dag Pascal, daar kunnen we je enkel maar gelijk in geven! Met de pauze van twee jaar willen we wijzen op volledige inactiviteit van Balthazar door de zijprojecten. Na Thin Walls hebben ze wel nog een tijd getoured etc. 🙂 Bedankt voor het compliment!

      Beantwoorden

Iets toe te voegen?