Audio

Irma – Letter To The Lord

Irma - Letter To The Lord

Twee huizen verder luisteren de mensen ook naar muziek, daarom hier eens een cd review. Deze cd werd mij toegestuurd door Enchanté en is niet direct hetgeen waar ik zelf naar zou grijpen, maar hij was het beluisteren wel waard!

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de Kameroense Irma gehoord. De eerste artieste waaraan ze mij bij het beluisteren van haar debuutplaat ‘Letter To The Lord’ deed denken was Nneka. Er zijn behoorlijk wat gelijkenissen tussen beide artiesten te horen, al neigt Irma iets meer naar popmuziek en kiest Nneka naar de reggae kant. Meer vergelijkingen met andere artiesten kwamen er niet direct bij me op. Hop naar de muziek dan.

1. Letter To The Lord
Voor mij direct één van de fijnste nummers van de cd. Iets licht en zweverig en vrolijk. Het is zo’n typisch eerste nummer van een debuutplaat. Het gaat over het schrijven van een liefdeslied (liedjes in het algemeen?) en de moeilijkheden die daarmee gepaard gingen. Ze geeft ook enigszins aan dat veel van de nummers die volgen over liefde gaan, je weet wat er zal volgen.

2. I Know
Dit is het eerste nummer dat ik van Irma hoorde, het sprak me direct aan. Je hoort direct in de melodie dat dit niet zo’n vrolijk nummer is. Bij het lezen van de tekst kreeg ik het gevoel dat het een afgeronde relatie gaat. Dat ze dingen weet die voor haar de druppel waren. De gitaarlijn neemt net zoals het vorige lied de hoofdbrok voor zich, al is het toch op een andere manier.

3. Their Truth
Dit lied zet in met backing vocals en gaat verder met een synthesizer. Het is een verliefd lied, maar wederom met een treurige ondertoon. Ze zit duidelijk met twijfels. De melodie is dan ook iets tussen vrolijk en triest, maar het klinkt ook een beetje gelijkaardig aan de eerste twee nummers.

4. End of The Story
En hop, daar duikt iets in de aard van het tweede nummer weer op. Deze tekst steekt mij een beetje tegen, het is zo’n clichétekst van twee mensen die ieder hun eigen pad kiezen. Ik heb hier gemengde gevoelens bij. Volgende graag.

5. Everybody
We zitten duidelijk in een iets minder optimistisch stuk van het album, al vind ik dit nummer heel wat beter dan het vorige. Het is alleen Irma met haar gitaar, en daar past zo’n fragiele tekst wel mooi bij. Het is ook de eerste keer dat ik écht geloof wat ze zegt. Dit  komt van binnenin. Het is een lied om eens goed bij na te denken want het is voor veel mensen een herkenbaar iets. De wereld een beetje beu zijn, niet willen lachen en gewoon even alleen willen zijn. Mooi.

6. Watching Crap on TV
De titel en de tekst van dit nummer vind ik geestig. Ze zegt op zijn minst twintig keer ‘you’ aan het begin van haar zinnen. Het lijkt een gesprek tegen iemand maar dat is het net niet. Eerder een nabeschouwing van wat geweest is. Positief en negatief, ook dit is tekenend voor vele relaties. Positieve en negatieve dingen, de cyclus van het leven.

7. Every Smile
Bij dit nummer heb ik de cd bij de eerste luisterbeurt afgezet. Een breekbaar stuk op een plaat kan ik zeker appreciëren maar hier begint het tegen te steken. Dit gaat echter enkel over de melodie, de bewoording van de tekst over een verloren persoon vind ik wel knap.

8. In Love With The Devil
Ik denk dat het afhangt van persoon tot persoon of je nog steeds aan het luisteren bent bij dit achtste nummer. Ik hou meer van de uptempo vibe van de eerste nummers. In het midden van dit nummer wordt deze echter wel teruggevonden. Hier zit de balans tussen treurig en strijdvaardig wel goed. Ze weet duidelijk wat er gebeurd is en ziet een tijd voor verandering in het verschiet.

9. Your Guide
En dan duikt er een nummer op dat quasi identiek begint als het eerste nummer maar met een andere tekst. Ze heeft haar geloof in de liefde hier duidelijk terug gevonden en de wereld ligt aan haar voeten. Liefde maakt blind zeggen ze dan?

10. Love You
Ondertussen zijn we bij het tiende nummer aanbeland. Een erg originele titel draagt dit niet, de tekst ook niet. Wederom een opeenstapeling van liefdesclichés. Hebben we dat allemaal nog niet genoeg gehoord? Ik vind het een beetje raar dat al die popzangeresjes vlinders in de buik op dezelfde manier verwoorden. Ik zoek de persoon die eens wat moeite doet want echt.

11. Mr. Love
Dit nummer staat mij wel aan als afsluiter. Er zit een leuke ritmiek in de tekst, en het is ook een liefdestekst maar deze is gelukkig een beetje minder mierzoet dan de vorige. Dit is wederom een droomnummer dat me ideaal lijkt als soundtrack voor een warme lenteavond. Ze sluit het album positief af, zowel in de tekst als in de melodie. Het einde van een verhaaltje.
Ik heb gemengde gevoelens bij dit album. Het is allesbehalve het meest hoogstaande dat ik al gehoord heb maar het valt ook niet zomaar weg te klasseren. Het heeft nummers die ik meeneurie maar minstens even veel waarbij ik op volgende duw. Het is echter wel fijn om eens iets anders te horen dan wat je gewoon bent, altijd een ontdekking. Buiten de langdradigheid in het pessimistische stuk van het album vind ik de opbouw wel goed gedaan. Er zit een verhaal in. Al zal niet iedereen direct naar de lyrics luisteren en ik vrees dat de melodie alleen heel wat mensen snel zal doen afhaken.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?