Artikel

Rituelen

Rituelen Rondom Rituelen

Rituelen bestaan al sinds mensenheugenis,  in alle vormen en soorten. Waar komen ze vandaan? Wat betekenen ze? Waarvoor dienen ze? Ze behoren tot het domein van het dagelijks leven en tegelijkertijd tot tal van onderzoeksdepartementen. Ze tonen zich in hun eenvoud, maar zijn vaak ondoorgrondelijk in hun complexiteit van traditie, overlevering en voortdurende verandering. 

Rituelen staan niet naast het dagelijks leven, maar maken er integraal deel vanuit. Ze zijn net zoals kunst, en vanuit onze westerse manier van denken, slechts mooi en nutteloos.  Maar misschien daarom net essentieel. Ze zijn geleiders van onze cultuur en identiteit, iets waar we in tijden van globalisering, crisissen des te meer behoefte aan hebben. (dit is een stukje uit mijn opdrachtomschrijving)

Dit semester werk ik op school dus rond rituelen. De eerste stapjes in dit proces werden ondertussen gezet. We hebben zelf een enkele rituelen moeten onderzoeken (iedereen had een ander) en dienden ieder een fragment uit het boek ‘Ritueel Bestek’ van Marcel Barnard & Paul Post lezen en hierover een grafische A2 en object te maken. Dit samen met nog enkele dingen zijn onze inleidende opdrachten. We moeten ook nog workshops en toonmomenten organiseren en uiteraard ook af en toe iets ontwerpen.

Wil je ons blijven volgen, wel dan heb ik goed nieuws want we hebben een account op Twitter (@tuinwijklaan_79) en een eigen blog. I’ll keep you posted!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?