Artikel

Stagiaire in Den Haag (6) – Het zit ‘m in de kleine dingen

De redactie!

Omdat alles ondertussen z’n gangetje gaat hier in Nederland blog ik niet iedere dag. Mijn taken op de redactie zijn aangenaam, heb zelfs al mijn eerste telefoontje naar buiten het bedrijf gedaan (normaal telefoneer ik graag maar dit was toch even spannend). Ook vreemd om niet naar een NL nummer te bellen zonder 0031 ervoor, maar dit even terzijde. Desondanks dat België en Nederland een pak met elkaar gemeen hebben, zijn er toch wel wat verschillen, en het zit ‘m vaak in de kleine dingen. Omdat ik ze grappig vind, wil ik er graag enkele delen. En misschien doe ik dat later nog eens, want er komen hier elke dag rariteiten bij…

Machtigste inhoud van een boekenkast OOIT

Volgens woordenboeken en taalunie’s spreken Belgen en Nederlanders hetzelfde taaltje maar in de praktijk is dat toch niet altijd het geval. En dat leidt soms tot, weliswaar grappige, misverstanden. De woorden ‘vijzen’, ‘woonst’ en ‘ontdubbelen van een wand’ zijn hier totaal onbekend. ‘Pralines’ zijn ook eerder ‘bonbons’ maar die zijn dan wel weer altijd lekker. Het lastige is dat ik zo’n woorden uit onwetendheid laat staan wanneer ik een Vlaamse tekst bewerk, en mijn collega aan de andere kant van het eiland zo nu en dan eens verward opkijkt. Nu moet ik zeggen dat het omgekeerd even vaak voor komt, al blijf ik het gevoel hebben dat ik minder moeite heb met het Nederlands dan zij met mijn Vlaams. Maar misschien denken zij dat ook.

Nederlanders zijn on-ge-loof-lijk aardig. Er is nooit een eerste keer geweest dat ik koffie aangeboden kreeg door Belgische ambtenaren. Hier bleven ze het zo vriendelijk vragen dat weigeren niet mogelijk was. De laatste keer dat ik door meerdere mensen voorgelaten werd aan de kassa omdat ik weinig spullen mee had kan ik me ook niet meer herinneren in België. Behulpzaam zijn ze ook. Ik weet niet waar ik dat allemaal aan verdiend heb, maar ik ben er dankbaar voor! 🙂

Wat me ook is opgevallen is dat ze hier net zoals bij ons drie kussen geven aan elkander. Ik dacht dat Belgen de enigen zijn die dat doen. Wij mogen het dan wel niet begrepen hebben op het Nederlandse accent, zij vinden het onze best charmant. Had ik al iets over aardigheid gezegd?

Ik ga ook nog eens iets schrijven over het gebied waarin ik werk, dat is een mengelmoes met een gekke historie. Maar dat is dus voor een andere keer, wanneer ik er meer over weet. Overigens trek ik dit weekend Den Haag in, om te zien wat deze stad mij te bieden heeft. Volgend weekend ga ik voor Amsterdam en mijn derde en alweer laatste weekend bezoek ik vermoedelijk Rotterdam. Als ik dan eens in Nederland ben moet ik het goed doen, toch?

Oh ja, eigenlijk moet ik zeggen dat ik in ‘s-Gravenhage zit, want de naam Den Haag is nooit officieel aanvaard in het stadhuis of zoiets. Rare jongens, die Nederlanders!

Panorama vijfde verdieping aan de straatzijde

Panorama vijfde verdieping aan de waterkant

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

5 reacties

 1. Uiihhhmmmm… IK WIL OOK ZO EEN UITZICHT OPT WATER EN BOMEN EN… Aaahhh…
  En, Rotterdam vond ik een fantastische stad…! Geniet van je weekendjes! 😀

  Beantwoorden

  • Ja ‘k moet zeggen dat het niet slecht is op ’t terras! Hoop wel nog eens op goed weer met minder weer zodanig dat we er ook eens kunnen zitten… Overigens, vanuit de redactie zelf kijken we uit op een plat dak, dat is dus minder 😛 Ja ‘k ben benieuwd naar al die steden, zal op ’t einde een vergelijking proberen maken 🙂

   Beantwoorden

 2. Haha, ik ken het gevoel! 🙂

  Ik werk ondertussen 5 jaar op dagelijkse basis samen met Nederlanders en ik ontdek nog steeds woorden die zij niet begrijpen. Vandaag nog: ‘recupereren’, dat kennen ze blijkbaar niet. Of toch niet in Brabant, want daar zit dan ook nog eens verschil op! Vergelijk een Rotterdammer nooit met een Amsterdammer en over de mensen uit Leeuwarden & Groningen ga ik gewoon maar zwijgen 😉

  Beantwoorden

  • Allez, er komt dus misschien nog een vervolg op dit artikel! 😉 Dat van A en R’dammers vermoedde ik al, zal het goed onthouden.

   Beantwoorden

Iets toe te voegen?