Artikel

Stagiaire in Den Haag (15) – Het zit ‘m in de kleine dingen III

In de laatste twee weken van mijn verblijf in Den Haag heb ik toch nog enkele kleine dingen gezien, daarom wil ik deze graag nog met jullie delen…

 • Tot het hogeschool niveau hebben alle leerlingen van Nederland exact hetzelfde examen op exact hetzelfde moment. Die liggen allemaal ergens opgeslagen in een grote kluis. Dat heet dan een ‘landelijk staatsexamen’. Ze trokken hier grote ogen toen ik zei dat bij ons iedere leerkracht zijn/haar eigen examen opstelt.
 • De weiden en velden hebben hier geen hekjes! Ik vond dit heel gek om te zien toen ik van Den Haag naar Amsterdam spoorde. In de plaats gebruiken ze hier sloten om het vee tegen te houden de naburige wei te verkennen. Voor ons echt een gek zicht, maar eigenlijk is het veel mooier om naar te kijken zo.
 • De treinen rijden hier stipter. Tenminste dat dacht ik na mijn enkele ritten, het is later toch nog behoorlijk ontkracht.
 • Iedere zichzelf respecterende creatieveling heeft een iPhone, al gaat het in België daar ook wel naartoe.
 • Het verbaast mij even dat ik nog niets zei over de discriminatie in de bedrijfscafetaria… Omdat ik Belgje ben kan ik daar helemaal niets zelf kopen, gaat zou ook nooit gebeuren wat het kaartensysteem is enkel voor Nederlanders. Gevolg: als er niemand op de redactie mee wil naar de vijfde en ik daar iets wil kopen is het enige wat overblijft aan een willkeurige vreemde te vragen of ‘hij/zij iets voor mij wil betalen dat ik dan terug zal betalen’. Wel een originele pickup-line.
 • Veranderende verkeersborden worden snoeihard genegeerd. Iedereen die een keer in Nederland reed, kent die dingen wel. Het zijn verkeersborden die (nagenoeg) veranderen met de snelheid van het licht. Er is echter een verschil, sommige knipperen en andere niet. Ik vraag mij nu al geruime tijd of het zo is dat die met knipperlichten enkel een suggestie doen en enkel die zonder verplicht zijn. Had namelijk het gevoel dat bij die laatste categorie zich meer mensen aan de aangegeven snelheid hielden. Iemand een verklaring hiervoor?

  Echt knipwit! Bron: http://bit.ly/Qdrlu4

 • Wanneer je in een land woont met tegenwoordig zelfs een automaat voor naaigerei is het vreemd om plots bij geen enkele bakker een broodautomaat te vinden. Bij gevolg at ik heel de maand knipwit uit de C1000.
 • Als de stoplichtjes op de tram kapot zijn kan je nooit weten of er gebeld is want er is geen enkele vorm van geluidsbevestiging aanwezig. Dit samen met andere gebreken maken de trams in Nederland niet echt vriendelijk voor blinden.
 • Er zijn best weinig file’s in Nederland, althans in de maand juni. Iedere dag hoor je of de ‘voorspelling’ overeen komt met de realiteit en het zat er vaak behoorlijk onder. Twintig kilometer file op het hele land was geen unicum gedurende mijn verblijf. Volgens mij heeft een hoge schatting best een positief effect op de mensen. Het lijkt toch steeds minder. Misschien iets voor België?
 • Uitsmijter en BNU van de maand (Beste Nederlandse Uitdrukking): “Ik ben helemaal gaar.” Gok gerust de betekenis. Start!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

9 reacties

  • Dat is een geknipt brood zei de bakker (ik ben daar één keer gedurende openingsuren geraakt). Ze hadden ook toastbrood!

   Beantwoorden

    • Ja hoor maar ik geraakte daar op één keer na nooit omdat ze niet vroeg openen en niet laat sluiten. Overigens noemen al die bakkers ‘meesterbakker’, lijkt daar echt of ’s lands bakkerijen één grote keten zijn. Gekke dingen daar.

     Beantwoorden

 1. Ik ben helemaal gaar, die blijft geniaal!
  Die weiden zijn daar idd veel mooier, gewoon heel het landschap. Ruimtelijke ordening, daar kunnen wij Belgen dan jammer genoeg niet teveel van :p
  En die examens? Zoooo vreemd… Werken ze dan ook niet met een ASO / TSO / BSO systeem? Want je kan BSO toch niet dezelfde examens geven als ASO?

  Beantwoorden

  • Ja dat is een zinnetje dat ik nimmer ga vergeten!
   Nuja er staan daar ook geen heilige huisjes hoor in tegendeel, die uniformiteit in bouw stak na verloop van tijd ook tegen. Geef mij maar ons vrolijk doch soms archilelijk landschap 🙂
   De examens zijn idd een gek ding, ze hadden daar wel richtingen maar niet zoals hier. Je hebt het gymnasium, wat de latijnse is en dan een soort moderne (weet de naam niet meer) en dan nog wel een technische richting denk ik. De richtingen hebben echter geen opsplitsingen meer volgens mij. Dus geen economie-wiskunde of iets dergelijks. Althans, dat is wat ik eruit begreep, kan ook mis zijn…

   Beantwoorden

Iets toe te voegen?