Artikel

Boek: Carlos Ruiz Zafón – ‘Het Kerkhof der Vergeten Boeken’-vierluik

De schaduw van de wind cover

Door even in mijn eigen archief te duiken merkte ik dat het al sinds februari geleden was dat ik nog eens een boek besprak slik. Best erg, gezien ik graag lees en me heb voorgenomen om hier in de toekomst meer tijd voor vrij te maken. Of beter gezegd: ruimte in de sjakos. De tijd heb ik al (iedere dag op de trein naar Gent) maar tegen het meesleuren van een kloef van 500+ pagina’s zag ik telkens op. Mijn toekomstige Kobo e-reader zal dit spoedig verhelpen maar dat is voor een ander artikel. Vandaag heb ik het nog even over boeken op papier.

Om een lang verhaal kort te maken: het vierluik van Carlos Ruiz Zafón zijn niet zomaar boeken, het zijn literaire parels. Naar mijn bescheiden mening althans. Ik ben eerder per toeval in dit verhaal gerold. Twee jaar geleden nam ik De Schaduw van de Wind uit onze boekenkast mee op reis, omdat mijn vader het me aanraadde.

Ik vond dit een goed boek, al gingen de eerste 200 pagina’s echt wel traag vooruit. Toen had ik er nog geen benul van dat dit boek uitmaakte van een vierluik. Een jaar later las ik op vakantie Het Spel van de Engel, het tweede boek uit de reeks, en begon ik verbanden te leggen. Niet in het verhaal op zich maar wel in de enscenering er omtrent.

Bron: http://bit.ly/U5167K

Op 5 september bezocht ik de Gentse Vooruit voor de voorstelling van het derde boek De Gevangene van de Hemel. Carlos bleek een charmante man, op het arrogante af maar er net niet over wat voor een geslaagd interview zorgde. Toen werd het me duidelijk dat de vier boeken, waarvan er één nog moet geschreven worden, bij elkaar horen. Desondanks wil de auteur dat het ook vier op zichzelf staande verhalen zijn en je met ieder boek kan beginnen aan het grotere verhaal. Ik volg de chronologische volgorde dus kan geen oordeel vellen of het dan even goed in elkaar steekt. Gezien de nadruk die hij hierop legde, vermoed ik van wel.

Bron: http://bit.ly/TCWycS

Ik kocht die avond ook het derde boek. Minder dan een week later was De Gevangene van de Hemel uitgelezen. Zoals verwacht vallen hier de puzzelstukken van het eerste en tweede boek een stuk in elkaar. Dit wederom in een filmisch oud geschetst Barcelona met boeiend uitgewerkte karakters waar Carlos zeker zijn eigen humor tijdig in kwijt kan.

Bij deze reeks boeken vind ik net zoals bij de Harry Potter’s de hype écht terecht. Het zijn gewoon degelijke en goed geschreven boeken met een complex verhaal dat als een moeilijk raadsel toch uiteindelijk opgelost geraakt. Of tenminste, dat vermoed ik. De auteur zei tijdens de voorstelling dat er de lezers in het vierde boek “nog heel wat verrassingen te wachten staan”. Ik ben alvast benieuwd en raad ondertussen de eerste drie delen aan iedereen die houdt van wat mysterie en spanning met een portie romantiek! Lees hier alvast een fragment van De Gevangene van de Hemel.

Update 2017: na vele jaren wachten, zal het langverwachte vierde deel van deze reeks op 7 november 2017 verschijnen. Het zal Het labyrint der geesten heten, ik ben alvast benieuwd naar hoe het verhaal zal eindigen!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

8 reacties

 1. Ik heb dan nog het plaatje bij mijn email bekeken. Blijkt dus dat de Spaanse versie eerst vanaf 17 november te koop is. Wellicht is de Nederlandse versie in December te koop is, anders wordt het waarschijnlijk januari 2017. Het plaatje kan ik helaas niet in deze reactie plaatsen.

  M.H.Gr.

  Oscar

  Beantwoorden

 2. Geachte Dames en Heren,
  Vandaag heb ik op mijn e-mail de nieuwsbrief van Planeta del libro ontvangen. Dit is een Spaanstalige boekensite. Het vierde deel van de Cyclus van Carlos Ruiz Zafón is daar net uit en het heet “El labirinto de los espiritus” , wat in het Nederlands “Het labyrint van de geesten” betekent. Ik kan niet wachten tot de Nederlandse vertaling hiervan uit is. Ik hoop dat jullie voorlopig genoeg hebben aan dit nieuwtje.

  Met Hartelijke Groet

  Oscar M.Snijders
  Vertaler Spaans
  O.M.Snijders@kpnplanet.nl

  Beantwoorden

 3. Er is toch een vierde boek. (of gaat nog komen) Niemand geloofd mij of kan me er iets over vertellen. Maar waarom duurt het zolang. 🙁

  Beantwoorden

 4. Ik ben zelf begonnen met het 2e deel van het vierluik.. omdat ik niet wist dat het een vierluik was. De boeken zijn dan ook prima te lezen.. ik kan alleen niet wachten op het laatste deel!

  Beantwoorden

 5. Jipieee!!! e-reader! Benieuwd wat je ervan vindt! Ik heb ondertussen besloten geen e-reader aan te schaffen, daarvoor lees ik (momenteel) vééls te weinig voor..

  Beantwoorden

  • Ik ga er nog een artikel over schrijven dat hier wel op komt te staan 🙂 ’t Heeft dus zo zijn voor en nadelen, ik denk wel dat ik er meer door ga lezen!

   Beantwoorden

Iets toe te voegen?