Artikel

New in: Lomography Fisheye2

Of tenminste: zo beschrijft Lomo dit fototoestel toch. Ik twijfel er niet aan, behalve aan ‘best’ omdat het ding hier nog in testfase is. Ik trok op 19 september naar de Photokina deels met de intentie om een nieuwe analoge camera aan te schaffen. Mijn derde exemplaar ondertussen, ik heb hier ook een Colorsplash en een ActionSampler liggen.

Ik dacht eerst aan een Diana F+ maar toen ik er de foto’s van bekijk leek het mij net iets te gewoon. Hij zou me te weinig meerwaarde geven tegenover mijn spiegelreflex maar met een veel mindere beeldkwaliteit. Die werd het dus niet. De Spinner 360° leek ook me leuk, maar daar wou ik geen 110 euro voor neertellen.

Vanwege mijn fascinatie voor Fisheye fotografie nam ik uiteindelijk de Fisheye2 in handen en die is het dan ook geworden. Ik heb nog even getwijfeld tussen deze en de eerste Fisheye maar de extra elementen die deze tweede editie heeft en kan (viewfinder, multiple exposure, long exposure en de mogelijkheid om een externe flits te plaatsen) rechtvaardigden voor mij de duurdere aankoopprijs (€69 tov. €39 voor de eerste versie).

Detail van de viewfinder

Ondertussen ben ik er al even mee aan het experimenteren. Concrete resultaten kan ik nog niet tonen omdat het eerste rolletje nog niet af is, al zal dat niet lang meer duren. Ik heb in ieder geval reeds gemerkt dat het een toestel is dat mij ligt en waar ik vanalles mee kan doen. Dat kan ik op een andere manier met de Colorsplash ook maar ik vind die minder handzaam dan deze. In ieder geval is dit niet de laatste post over dit toestel. Ik ga er zeker nog één maken met de beste foto’s van de eerste film.

Om af te sluiten nog even de tien gouden regels van de Lomografie (en mijn vorderingen)!
#1: Neem je camera overal mee naartoe. ✓
#2: Gebruik hem overal en altijd – dag en nacht. ✓
#3: Lomografie is geen stoorzender in je leven, maar maakt er juist deel van uit. ✓
#4: Schiet vanuit de heup. Heb ik nog nooit gedaan, dringend eens proberen.
#5: Schiet je onderwerpen van heel dichtbij. ✓ Vooral met mijn nieuwste aankoop, op 5 cm van mijn onderwerp. Za-lig.
#6: Denk niet te veel na (William Firebrace). ✓ Ik denk dat fotografie één van de weinige dingen is die ik meestel puur op gevoel doe.
#7: Wees snel. Zie commentaar bij #4.
#8: Je hoeft van tevoren niet te weten wat je vast legt … ✓ Voor mij het grootste voordeel tov. digitale fotografie. The element of surprise.
#9: En daarna ook niet. ✓
#10: Neem de regels niet al te serieus. Work in progress!

Deze foto van mij is ook genomen met een fisheye effect maar dan met een fisheye lens op mijn pa zijn spiegelreflex. Niet echt analoog dus!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

3 reacties

  1. Pingback: Lomo Fisheye 2 & ActionSampler: enkele resultaten! | Twee Huizen Verder

  2. Neem je camera overal mee naartoe: jouw to-do voor onze eerstvolgende date! 😉
    Heel benieuwd naar die fisheye! Kocht ooit voor het lief een lomocamera, maar heb al veel ‘spijt’ gehad dat ik de fisheye uiteindelijk niet kocht…

    Beantwoorden

Iets toe te voegen?