Huizen vol oude stoffige boeken, dat drukt in vijf woorden het imago uit van vele bibliotheken vandaag de dag. Maar ik merk de laatste tijd meer en meer dat het ook anders kan. Omdat ik in mijn master bezig ben met een project over bibliotheken, kom ik continu voorbeelden tegen van innovatieve bibliotheek-architectuur. Dit zijn de staaltjes technologisch vernuft van de toekomst. De Waalse Krook in Gent die word opgeleverd in 2015 kennen jullie vast al wel. Daarom lijst ik hier enkele van de fijnste buitenlandse projecten op.
Universiteitsbib van Aberdeen
De (interieur)architectuur die Schmidt Hammer Lassen Architects ontwierp voor deze bibliotheek in Schotland is helemaal mijn ding. De buitenzijde is redelijk sober en strak gehouden maar binnenin is het een spel van glooiende lijnen. Het gebouw bied ruimte aan studenten en professoren van de school maar ook aan het grote publiek. Hoewel het pas eind september door de Queen plechtig geopend werd, is de bib al een jaar in gebruik. In dit eerste jaar kreeg ze meer dan 700.000 bezoekers over de vloer. Het hart van het gebouw is een spiraalsgewijs gevormd atrium dat de acht verdiepingen als een draaikolk met elkaar verbind. Dat hoge duurzaamheid werd reeds met certificaten beloond.
Openbare bibliotheek van Stuttgart
Ik denk dat we hier op schoolreis vorig jaar in november wel tien keer voorbij zijn gereden om uiteindelijk nog steeds niet te beseffen dat dit een bibliotheek is. We vermoedden eerder een religieus gebouw. Het blok was toen een maand geopend. De monolitische kubus met 45 meter lange zijdes is een eind buiten de binnenstad gesitueerd, dit om de opbouw van een nieuwe wijk rondom de bib aan te moedigen. Daarom kozen de Yi Architects voor een beeldbepalend uiterlijk, zodat het als landmark kan dienen.
Het hart van de bibliotheek volgt het design van het oude pantheon. De ontdubbelde wand dient als een bescherming voor de kubusvormige ruimte in het midden van het gebouw. Deze wordt verlicht door een centrale dakkoepel. In het midden is een fontein van een vierkante meter groot dat de ruimte een zen sfeer moet geven. Ik vind het echt jammer dat het zijn identiteit langs buitenaf zo weinig prijsgeeft. Anders had ik het vorig jaar zeker bezocht want de binnenkant lijkt behoorlijk impressionant.
Boekenberg
In Spijkenisse (onder Rotterdam) is op 10 oktober een nieuwe bibliotheek geopend. Het concept bestaat uit een piramide van boeken waarop een route van 480 meter kan worden afgelegd, verspreid over vijf verdiepingen. De glazen schil rust op hout en bakstenen, wat moet doen denken aan een archetypische Nederlandse boerderij. Of al dat zonlicht goed is voor de boeken, is nog maar de vraag. Het architectenbureau MVRDV claimt in ieder geval dat het niet overdreven veel schade zou berokken bovenop het normale verouderingsproces. We will see. Ik ben in ieder geval geïntegreerd door dit project en ga misschien één van de komende weken een kijkje proberen nemen.
Kinderbibliotheek
Het design en de bouw van het Children’s Library Discovery Center is de implementatie van één van de eerste fases in het masterplan van 1100 Architect voor de renovatie van de Queens Central Library in New York. Het gelijkvloers van deze bib huisvest een deel van de collectie kinderboeken en een zone speciaal ontworpen voor kleuters. Op de verdieping bevindt zich het merendeel van de boeken maar ook een leeslounge, cyber center en een ruimte voor activiteiten. Het gebouw is gelegen op een hoek en maakt daar gebruik van door grote glazen vlakken in de schil die een dialoog met de buitenwereld mogelijk maken.
Begin dit jaar schreef ik een ander artikel binnen deze categorie, maar dan over het openbaar vervoer. Lees het hier.
Pingback: Spaces I love(d) | Twee Huizen Verder
Wow! àllemaal prachtig!
Die universiteitsbibliotheek van Aberdeen is wel mijn favoriet… (daar studeren zie ik wel zitten! ;))
Merci! Ik vond het een leuk artikel om te maken ook, nu ik er toch zo mee bezig ben 🙂 Ik zou ze allemaal wel eens willen zien…
De nieuwe van Alexandrië mag er ook wezen.
Dat project kende ik niet eens, heb wat buitenfoto’s gevonden maar interieurbeelden vind ik precies nergens…
Vooral de locatie van de Bibliotheca Alexandrina, vlak aan de Middellandse Zee, is indrukwekkend.