Artikel

New in: Kobo E-reader

Een echte early adopter ben ik niet meer op het vlak van e-readers maar ingeburgerd zijn ze allesbehalve. Als ik mensen op de trein zie lezen spot ik zelden digitale boeken. Wat ik eigenlijk niet goed begrijp. Ik heb mijn Kobo Touch sinds mijn verjaardag, een kleine drie weken geleden, en het ding kleeft quasi vast aan m’n hand. Ik zal even uitleggen waarom.

De charme en geur van een papieren boek zal je niet terug vinden maar je krijgt er veel handigheid voor in de plaats. Met afmetingen van 114mm X 165mm X 10mm past dit perfect in bijna iedere (hand)tas. Het weegt 185 gram dus je voelt niet eens dat je dit mee hebt. Er zitten vaak gewichtiger dingen in een tas…

Een nadeel en tegelijkertijd een voordeel is dat het geen backlight heeft. Je moet dus steevast in het licht zitten maar lezen gaat daardoor erg natuurlijk. En als ik even spreek uit eigen ervaring: ik zit lang genoeg achter computerschermen op een dag, het mag wel eens wat anders zijn. Hier gaan vast nog wel mensen mee akkoord. Het scherm van de Touch is in grijswaarden. Je boekcover dus ook, maar tenzij je prentenboeken wil lezen is dit niet onoverkomelijk, zoals je hieronder kan zien.

Het grootste nadeel is dat de touch soms toch niet alles is als je de gevoeligheid van een iPhone gewoon bent. Tijdens het lezen gaat vrij vlot maar in de menu’s moet je vaak meerdere keren drukken om iets actief te krijgen. Het is tevens geen toonbeeld van snelheid maar dat stoort mij minder, bij een boek moet je ook bladzijden omslaan. Het is vooral even wennen.

Volgens de website gaat de e-reader een maand mee nadat hij opgeladen is, al is dat uiteraard een gemiddelde en afhankelijk van je gebruik. Voornamelijk: staat je wifi aan of niet. Bij mij ging hij veel sneller leeg wat ik niet begreep. Blijkt dat het ding continu naar netwerken zoekt. Gisteren heb ik de wifi optie uitgeschakeld, je hebt er toch maar weinig aan, dus ik ben benieuwd of hij nu langer zal werken op één batterijlading. Boeken mogen niet leeg gaan, vind ik.

Je kan er ongelofelijk veel op kwijt. Dit is voornamelijk handig voor mensen die graag meerdere boeken tegelijkertijd lezen. Bij mij staan er nu ook reeds enkele op. Ik las vorige week mijn eerste boek uit en het is wel handig dat je direct in een ander kan verder lezen.

Zoals je vermoedelijk reeds doorhad ben ik, op enkele minpuntjes na, blij met mijn Kobo. Ik lees erg graag en dit geeft me terug eenvoudig de mogelijkheid om meer te lezen. Het kan altijd en overal. Wanneer ik ergens vijf minuten moet wachten haal ik in plaats van mijn smartphone de Kobo boven. Omdat ik weet dat hij mijn pagina’s opslaat en minstens even snel weer is weggestopt.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

5 reacties

  1. Pingback: Is papier dood? De opkomst van de e-books. | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?