Audio

SX – Arche

SX005-7klein

Zoals ik maandag aankondigde is de depuutplaat van de Kortrijkse groep SX deze week verschenen. Ik heb reeds langer een boon voor nieuwe Belgische artiesten en dit album stond al lang op de wishlist.

Dankzij enkele pre-listenings op hun Facebook pagina wist ik bijna zeker dat het schijfje niet teleur zou stellen. Het eerste wat ik na de aankoop deed, deels omdat ik nog geen cd-speler bij de hand had, was het boekje bekijken om te zien of ze hun woord hebben gehouden. De groep had namelijk beloofd om iedereen die in september een afbeelding deelde, te vermelden in het artwork. Blij was ik dan ook om te zien dat mijn naam er écht tussen staat. Toch speciaal!

De singles Gold en Black Video zijn geen onbekenden meer. De titeltrack Arche heeft iets dreigend in zich. Mijn kleine broer kwam marcherend voorbij toen hij dit de eerste keer hoorde. Set your beat on. You have to be on. You have to go in it. De manier waarop Stefanie deze laatste woorden breng, gaat diep.

Graffiti is het nummer dat in de meeste reviews wordt gehypet. Het is theatraal, ja, en een goed nummer, dat zeker, maar ik vind The Future beter. Krachtige en sensibiliserende tekst. De repetitieve klanken naar het einde toe doen me denken aan een ander nummer waarvan ik de titel niet meer weet. Ze dragen zeker bij aan de overtuigingskracht.

Het zesde liedje Midnight Hour bleef mij van de pre-listenings het meeste bij. Het zet de sfeerverandering in het tweede deel van het album in. Iets luchtiger, iets meer dansbaar en zeker welkom. Iets creatiever ook, er wordt gespeeld met ongewone en andere klanken. Ik hoop dat de groep dit zeker blijft doen in de toekomst. Het jammere vind ik dat, net zoals bij veel andere nummers, de lyrics behoorlijk onverstaanbaar zijn. Het past wel bij het fusionele geheel van de plaat, maar het doet stevig af aan de sterkte van de tekst.

Plateaux valt over te slaan. Het heeft geen begin en einde, geen opbouw en haalt het niveau de dieperik in. Jammer. Gelukkig gaat het bij Pearls veel beter. Zalig meezingrefrein. Dit gaat mooi verder op het elan van Midnight Hour. Beach doet dit ook. Dit nummer heeft het leukste instrumentarium van de tien. De panfluit en saxofoon geven veel dynamiek en zorgen voor een zomers gevoel.

Aurora is de perfecte afsluiter. Slepend doch een goede samenvatting voor de plaat. Op een paar minpuntjes na een erg goede plaat. Our arche is born, zeggen ze. ’t Zal wel zijn.

Bron afbeelding: http://bit.ly/Rv2mA6

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

2 reacties

  1. Pingback: Iets over vrouwelijk Belgisch talent | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: 2012 in CD’s | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?