Audio

Uberdope – Lelijk

Albumhoes, artwork door Musketon

Vorige vrijdag 1 november was het zover: de tweede albumrelease van het Gentse collectief Uberdope. In 2005 bundelden deze drie jonge rappers hun krachten. Ze gaan naar eigen zeggen voor ‘catchy hooks en diepzinnige nonsens, op producties varierend van lo-fi-reggae tot swingende uptempo’. Dat dekt de lading wel. In 2008 brachten ze hun debuutalbum uit. Drie jaar later is het tijd voor opvolger Lelijk.

De bovenstaande single ‘Dat komt ervan’ die begin oktober in de ether kwam, was voor mij direct een schot in de roos. Redelijk poppy met een zalige jazzy sound erdoor. Sindsdien was ik nieuwsgierig naar de rest van het album. Ik heb de groep al eens gezien in De Kleine Nachten maar dat was toch muziek van een ander kaliber.

Ik vind de plaat zeker geslaagd! Sommige nummers hebben meerdere luisterbeurten nodig om ze echt te appreciëren, andere zitten er direct boenk op. De lyrics lijken zijn soms een gekke aaneenschakeling van woorden uit een Scrabble-spel, soms simpelweg geniaal. Het is in ieder geval funky en vree wijs. Luister eerst naar: Fake, Niets Van Hiphop (met die andere Gentse rapper Spreej) & Dat Komt Ervan.

“White boy. Zo fly als papegaai in de sky.”

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?