Galerij

Budapest, here I come!

Hongaars Parlement

Bron: Wikimedia

Hoera, volgende week dinsdag vertrek ik samen met een vriendin eindelijk naar Budapest! Ik heb geen ervaring met citytrips in de winter, maar het is ZO leuk om er naar uit te kijken… ‘k Vermoed dat het winterweer zeker z’n charmes zal hebben, tenzij het hele dagen regent of sneeuwt natuurlijk (maar laten we hopen van niet). Het lijkt me erg fijn om dingen te doen die enkel tijdens de koude kunnen, zo ben ik beginnen opzoeken.

Ik ga in deze post enkele plekken af die me wel fijn lijken om te bezoeken maar loop ter plekke net even graag verloren. Ook weet ik nog niet goed wat mijn reispartner allemaal wil zien, wat we dus echt zullen zien, valt af te wachten. Wat wel is geweten, is dat we gaan meeten met Liesbeth en Laurent van Wacca, die zich op hetzelfde moment in de stad bevinden: hiep hoi!

Het stadspark – Pest

Bron: Wikimedia

Bron: Wikimedia

In dit mega-park valt véél te beleven, vooral qua ontspanning, ik som even enkele dingen op die ik wel zie zitten:

 • De Városligeti Műjégpálya (in de buurt van nr. 6 op het plan) oftewel één van de grootste (180x67m) en oudste (est. 1870) outdoor schaatspistes van Europa staat hoog op het to-do lijstje. Het is gelegen in het immense stadspark. Ik schaats zelden, en zie het niet aanwezig zijn van hekken om me op te vangen als een grote hindernis, maar ben toch zo gelukkig als een klein kind wanneer ik kan doen. De vriendin waarmee ik ga, denkt hier hetzelfde over dus de kans is groot dat we in deze uithoek van de stad zullen geraken!
Bron: Wikimedia

Bron: Wikimedia

 • Het lijkt wel een vaststaand feit, dat je in Budapest toch minstens één spa moet bezocht hebben. De Széchenyi baden (nr. 5 op het plan) zijn veruit het bekendst. Deze zijn ook geopend in de winter en het is altijd wel een speciale ervaring om buiten in warm water te zitten. Het lijkt me zalig ontspannen… Dit wordt vast een killer combinatie met de schaatspiste!
Bron: Wikimedia

Bron: Wikimedia

 • Het Hősök tere (nr. 9 op het plan), of het heldenplein ligt aan het einde van Andrássy út en aan het begin van het stadspark. Dit is één van de bekendste pleinen in Hongarije en het wordt omgeven door het museum van schone kunsten en het kunstpaleis. De beelden die er staan zijn verwijzingen naar belangrijke politieke feiten in Hongarije.
Bron: Wikimedia

Bron: Wikimedia

 • Ook de zoo van Budapest (nr. 2 op het plan) is te vinden in dit park. Het is één van de oudste dierentuinen ter wereld, ze werd geopend in 1866, met een whopping 733 verschillende diersoorten. Als we nog tijd over hebben wil ik hier zeker binnen.

Andrássy út – Pest

Op het einde van deze boulevard ligt het Heldenplein van hierboven, maar heeft ook heel wat te bieden. Ze is 3,3 km lang en staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Om een beetje de vergelijking te maken: het lijkt me de Champs-Élysées van Budapest.

 • De Hongaarse Staatsopera bevindt zich in het eerste gedeelte van de baan. Hiervoor heb ik in januari kaartjes gekocht voor een voorstelling. Je kan er al een voorstelling bijwonen vanaf 500 Huf (= 2 euro) en de opera is qua akoestiek de derde beste in Europa . Oké, het stuk is in het Hongaars maar dat overleven we wel. En anders zijn er nog comfortabele rode zeteltjes om in weg te dommelen…
Bron: worldwideticketing.com

Bron: worldwideticketing.com

 • Een Museum van fijne kunsten is in bijna elke grootstad te vinden, zo ook in Budapest. Het heeft wisselende collecties: wanneer wij er zijn lopen er tento’s over Uecker, Rodin, Cézanne & Honoré Daumier. Als -26 jarige krijg je 50% op de toegangsprijs, die dan nog 1900 Huf bedraagt (om en bij de 6,5€). Dat lijkt me wel de moeite!
Bron: Wikimedia

Bron: Wikimedia

De waterkant – Buda & Pest

Het Hongaars Parlement. Volgens mij is de kans klein dat we hier binnen geraken, tenzij we lang willen aanschuiven, maar de buitenzijde ziet er prachtig uit! Dit gebouw dateert uit 1873 en lijkt me echt een huzarenstukje om te bouwen. Al die detaillering, wauw! Het staat aan de rand van de Donau, de rivier die Buda en Pest van elkaar scheidt, en is van veel plaatsen in de stad goed te zien. Fotomomentjes!

Bron: Wikimedia

Bron: Wikimedia

Kasteeldistrict – Buda

Ons hotel, het Buda Castle Hotel, is gelegen in dit district. Onderstaande bezienswaardigheden bereiken wij dus het eenvoudigst.

 • De Matthiaskerk staat bijna om de hoek van ons hotel en kunnen we dus zeker niet missen. De kerk in z’n huidige vorm dateert uit de tweede helft van de 14de eeuw en ze is grondig gerestaureerd op het einde van de 19de eeuw. Het is de afwerking van het dak die het gebouw uniek maakt, zoveel kleur ben ik daar niet gewoon!
Bron: pher.ch

Bron: pher.ch

 • Dichtbij de Matthiaskerk, op het hoogste punt van de heuvel, ligt het Visserbastion dat uitkijkt over de gehele stad. Volgens mij één van de meest fotogenieke plaatsen waar je wel een tijd kan verpozen. Lijkt me fijn om te doen op de eerste dag, kwestie van direct een mooi overzicht te hebben.
Bron: Wikimedia

Bron: Wikimedia

Alles op de kaart

Al de plekken van hierboven én nog wat andere dingen die ik ondertussen ben tegen gekomen, staan op onderstaande kaart.

Ik vermoed dat ik de belangrijkste dingen hiermee wel heb, maar ik doe een warme oproep naar iedereen die er geweest is voor tips die je pas weet als je er was (restaurants, winkels, andere bezienswaardigheden). Dus, als je er zo hebt: SHOUT! Alvast bedankt…

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

2 reacties

 1. Tip voor het parlementsgebouw: je zou je bezoek kunnen reserveren (zegt toch mijn hip boekje over Budapest ;)), hoewel ik ook al las dat het afhankelijk is van de activiteiten die op dit moment plaatsvinden in het parlementsgebouw.. Ik hoop er alvast toch even binnen te geraken! Tot in Budapest! 😉

  Beantwoorden

Iets toe te voegen?