Artikel

Kouwe Koffie Magazine

Kouwe_Koffie-6-1klein

Een tweetal weken geleden kwam ik via cartoonist Maarten Van Praet, die van Dood, verderf & Koekjes Me Melk, terecht op de Facebook pagina van het nieuwe magazine Kouwe Koffie dat hij samen met Seppe Van Den Berghe heeft opgestart. Ik klikte gauw op ‘like’ om dan een dag later ‘waarom vindt gij kouwe koffie leuk?’ te moeten aanhoren. Vragen oproepen doet het dus alvast.

Covers Kouwe Koffie

Twee covers, want een magazine heeft een voor- en achterkant.

En nieuwsgierigheid ook. Ik zag dat er aan de release een event werd gekoppeld gisteren in de Wasbar te Gent. Ik had sowieso gepland om naar Gent te gaan dus besloot om daar een kijkje te nemen. De tekenaars hadden mij ook een persoonlijke tekening beloofd dus ik was zeer benieuwd naar wat dit zou worden.

Kouwe_Koffie-8-2klein Kouwe_Koffie-19-4klein Kouwe_Koffie-11-3klein Kouwe_Koffie-21-5klein

De twee covers zijn telkens gebonden aan het bijhorende verhaal. Het verhaal van Maarten heet Jurgen, heb je dit gelezen draai je het boekje om <insert nostalgische gevoelens> en dan kom je bij het verhaal van Seppe, Gerhardt Gott – Nacht 1 genaamd. Dit kan uiteraard ook in omgekeerde volgorde.

379921_358646074256071_272755526_n

Credits tekeningen: Maarten Van Praet

Credits tekeningen: Maarten Van Praet

De verhalen zijn niet vrolijk, dat zeiden de makers zelf ook in de Wasbar. Jurgen gaat over een dronkelap op café die wordt meegesleurd door een pinguin (?) naar een wereld verscholen achter een magische deur (?!) waarvan je nooit echt weet of het de Noord- of Zuidpool is. Veel tekst is er niet maar de tekeningen tellen net voldoende lijnen om de tristesse, verborgen onder een laag sarcasme, uit te beelden. De scène met de man in de put op het einde begrijp ik niet volledig maar misschien moet dit wat bezinken?

923532_358644297589582_2086689038_n

Credits tekeningen: Seppe Van den Berghe

Credits tekeningen: Seppe Van den Berghe

In tegenstelling tot het tekenwerk van Maarten, was de stijl van Seppe mij tot voor Kouwe Koffie #1 volledig onbekend. Aan Gerhardt Gott – Nacht 1 moest ik wennen. Het is een ongelukkig toeval dat het verhaal over robots gaat en dat ik het daar  niet voor heb, al is dat uiteraard een kwestie van smaak. De tekeningen zijn donker en ruw maar meestal met de juiste korrel detail. Toch worden het hoe en waar van het hoofdpersonage mij pas duidelijk op de vijfde bladzijde. In tegenstelling tot het vage van de tekeningen staan de poëtische tussenteksten wel messcherp uitgelijnd. De hint naar het West-Vlaamse dialect op het einde vind ik een leuke toets.
Door dit verhaal ben ik nog niet volledig overtuigd maar dat heeft een groot deel met de thematiek te maken, en dat geeft niet want je kan uiteindelijk nooit voor iedereen goed doen.

Ik vind het in ieder geval een leuk concept (en dat vinden anderen ook al, dixit Maarten) dat volgens de makers hen nog nooit eerder is voorgedaan. Een leuk weetje over dit eerste nummer is dat alles gewoon bij een copycenter gedrukt is, wat je gezien de kwaliteit zéker niet zou zeggen. Chapeau hiervoor!
Kortom, Kouwe Koffie smaakt naar meer en heeft in mijn ogen zeker nog veel groeipotentieel. #1 ligt sinds vandaag in de winkel en #2 kan je normaal gezien binnen drie maanden kopen, voor €8. Ook online is dit mogelijk, op kouwekoffie.com

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

  1. Pingback: Wat ik heb gelezen #1 | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?