Artikel

Fietsen (met Runkeeper & Fietsnet).

Fiets 1

Dag op dag een maand geleden bedacht ik me dat ik even goed met de fiets naar mijn vakantiewerk zou kunnen gaan. Dat was een kleine 6 kilometer enkel en ik had dat vorige jaren nog gedaan. Het is gezonder én ik kon de badminton-loze maand een stuk overbruggen met fietsen. Niets hield me tegen, dus ik ging ervoor. De volgende weken werd het steeds mooier weer, eindigde mijn vakantiewerk en was ik ondertussen gewend geraakt aan het transport per fiets. Ik deed boodschappen met de fiets in de mate dat het mogelijk was. Het probleem was dat ik die kans niet voldoende had. Ik maakte doelloze ritjes, mijn neus achterna. Zo fietste ik tien dagen lang iedere dag een stukje of meerdere stukjes.

En dat ging steeds beter! Ik begon aan een gemiddeld tempo van 17 km per uur, terwijl ik nu vlotjes 21 km per uur haal. Dit alles kom ik te weten met de geweldige app Runkeeper (iOS/Android). Zoals de naam doet vermoeden dient deze om looptrajecten bij te houden, maar het kan ook perfect voor twaalf andere sporten worden in gezet (zelfs zwemmen is een optie). Je kan na je inspanning zien hoe lang je erover deed, aan welk tempo dat ging (opgesplitst per kilometer) en nog zoveel meer. Echt handig! Als ik dan toch één minpunt moet opsommen is het pauzeren, dit geef ik steeds handmatig aan. Je kan ook instellen dat de app zelf ziet wanneer je stopt maar ik vertrouw dit niet helemaal (indien dit toch feilloos zou werken, laat het me dan weten!).

foto 3

Vervolgens zocht ik nog een oplossing voor die nutteloze fietstochtjes die ik maakte, het leek me fijner om toch iet of wat richting te geven aan mijn tochtjes. Ik stelde volgende vraag op Twitter:

Zo kwam ik terecht bij fietsnet.be . Dit is een duidelijke en regelmatig aangepaste website met alle fietsknooppunten van Vlaanderen (+ enkele stukjes Wallonië) en het zuiden/midden van Nederland erop. Ik had nog nooit van die knooppunten gehoord, dat bleken dus onderstaande bordjes te zijn (hoor ik daar een ‘ah jaaa’?).

Bron afbeelding: http://bit.ly/18kdoBV

Bron afbeelding: http://bit.ly/18kdoBV

Schermafbeelding 2013-08-10 om 21.12.56Op deze website kan je door het aanklikken van knooppunten of een begin- en eindpunt eenvoudig routes uitstippelen. Dit kan recreatief zijn maar je kan uiteraard ook een bestemming kiezen, dan geeft de software je de route langs fietswegen. Daar zit soms wel eens een stuk autoweg tussen omdat het niet anders kan, maar voor zover ik het al heb ervaren zijn dit veelal rustige wegen. Ook de ‘onverhard of semi-verharde’ stukken kunnen met een korrel zout worden genomen, doch niet altijd. Ik heb al stukken gehad die perfect met een lichte fiets doenbaar zijn, maar ook al wegen waarop ik heel veel schrik had om lek te rijden met diezelfde fiets. Trial and error dus. Als je dan eenmaal een route hebt is het zaaks om het eerste knooppunt te vinden (dat ligt doorgaans niet voor de deur) en de nummers van de daaropvolgende punten te onthouden of op te schrijven. Exporteren naar een gps-systeem kan ook maar dat vind ik dan weer niet zo handig.

Fiets 2Zo, dit is alles wat ik momenteel weet en ervaren heb in een maand fietsen. Ik weet niet of ik het na de zomer ga volhouden, ik ben namelijk altijd al een goed-weer-fietster geweest, maar momenteel amuseer ik mij ermee. Mijn doel is het halen van 30 km aan één stuk, oftewel de afstand naar Antwerpen. Het probleem is dat ik dan ook terug moet geraken dus daar ben ik voorlopig nog niet aan toe. Maar ik ga ervoor! Ook nog op de to-do list: een ‘echte’ route volgen. Deze zijn te herkennen aan de zeshoekige bordjes. Bijna iedere gemeente heeft er wel zo één en deze volgen vaak andere stukken weg dan de fietsknooppunten. Oh, heb ik al gezegd dat je tijdens het fietsen ook vaak prachtige natuur tegen komt die je met de auto nooit ziet?

Als jij nog handige tips of suggesties voor me hebt, routes/apps of iets anders, laat ze dan zeker na in de comments!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

Iets toe te voegen?