Audio

Fenech-Soler – Rituals

Source image: http://bit.ly/1crKEMK

Source image: http://bit.ly/1crKEMK

De Britse groep Fenech-Soler is mij al langer dan vandaag bekend. Hij bestaat dan ook al sinds 2006 en bracht in 2010 z’n titelloze debuut uit. Hieruit lieten de mannen enkele singles op de wereld los, waarvan het catchy Stop and Stare de meest bekende is. In 2013, enkele jaren na dit eerste album was de band eerlijk gezegd grotendeels uit mijn gedachten verdwenen. Af en toe passeerde er in mijn Soudcloud stream wel eens een nieuwe mixtape die ik telkens graag beluisterde, maar daar bleef het ook bij. Tot hun meest recente exemplaar, de ‘October Morning Mixtape‘. Deze bevat hun song ‘Two Cities’ die mijn aandacht trok …

Source image: http://bit.ly/1bEWDXL

Source image: http://bit.ly/1bEWDXL

Een beetje onderzoekswerk later wist ik dat deze afkomstig was van hun pas uitgebrachte tweede langspeler, genaamd Rituals, die wederom vol met up-tempo electropop staat. Eerst toch even een uiting van liefde voor het artwork. Het is eenvoudig opgebouwd, zeker wat tekst betreft, waardoor de foto met de speciale belichting alle aandacht trekt. De getalenteerde Zuid-Afrikaanse fotograaf die dit beeld nam, heet Andrew McGibbon. Als je meer over hem wil weten, lees dan zéker even dit interview!

Nu de muziek, hetgeen waar het uiteindelijk toch om draait. Het openingsnummer heet Youth, wat er al direct stevig invliegt en zo het élan voor de rest aangeeft. All I Know klonk mij direct vaag bekend in de oren. Niet omdat ik het reeds hoorde, wél omdat dit nummer qua stijl het meest neigt naar het eerste album. De titel van het volgende lied, In Our Blood, gaat over dat er iets in iedereen zit waardoor je wil doen wat je het liefste doet, maar draagt verder weinig betekenis volgens de band. Het gaat verder met Last Forever, dit wordt ingeleid door Ritual I, wat een enorm enthousiast drum- en synthgebaseerd zomernummer is, héél vrolijk. Somebody is gelijkaardig, al gaat dit meer de elektronische en dansbare toer op.

Source image: http://bit.ly/19eHpoV

Source image: http://bit.ly/19eHpoV

Fading is een rustiger moment op de plaat, zonder aan kracht in te boeten, vooral het refrein blijft lekker bombastisch. Soms vind ik dat vervelend, maar bij deze band hoort het bij hun stijl, dus het kan zeker wat mij betreft. Het volgende nummer heet Magnetic en is de eerste single uit dit album, wederom érg zomers. De groep blijft wel gedurende de hele plaat trouw aan deze klankkleur, maar toch slagen ze erin om het gevarieerd te houden, iets wat je vooral zelf moet horen denk ik. Maiyu kon je ook eerder dit jaar reeds horen, via Mixmag, al was dit nooit echt als single bedoeld. Dit nummer speelt vooral melodisch een leuk spel, de variatie aan vloeiende en dan weer percussieve stukken maakt dit tot één van mijn favorieten van Rituals.

Two Cities, waar ik het eerder over had, is een machtig nummer; een geslaagde fusie tussen oosterse en westerse klanken. Het is weemoedig en overweldigend, het raakt mij telkens opnieuw. De aparte sound maakt het een buitenbeentje op het album, maar dat kan geen kwaad, integendeel. Na dit krijg je nog Ritual II en daarna afsluiter Glow op je bord. Niet het beste nummer maar wél een waardige afsluiter, iets wat ik altijd apprecieer.

Ik weet niet of Fenech-Soler ooit echt hard zal doorbreken, maar wat ze maken hoor ik in ieder geval wel graag. Deze tweede langspeler zie ik ook langer te blijven hangen als de eerste, mede dankzij Two Cities dat al de hele dag door mijn hoofd spookt. Er zit voldoende variatie in het album om het boeiend te houden en dat blijft toch vaak de sleutel tot een goed geheel. Nu is het aan jou om te luisteren!

De groep komt op woensdag 27 november ook naar Trix in Antwerpen. Moest je zin hebben, klik dan hier

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?