Audio

2013 in CD’s (deel 1)

2013 CD 1 Banner

Het mag gezegd: ook 2013 was op muzikaal vlak een heerlijk jaar. Ik bleef vele groepen die ik eerder leerde kennen, volgen maar heb ook gigantisch veel nieuwe muziek ontdekt. In totaal heb ik dit jaar tien cd’s en één vinyl bemachtigd. Stuk voor stuk kunstwerkjes die ik enorm apprecieer. Al dekken deze de lading zeker niet volledig, gezien een aantal artiesten die ik ook écht goed vind nog geen debuut hebben uitgebracht. Hier kom ik een later nog op terug in mijn ‘Ones to watch in 2014’ artikel. Nu gaan we eerst verder op de jaarlijkse traditie: even terugblikken!

Trixie Whitley – Fourth Corner

Trixie Whitley - Fourth Corner

Source image: hangout.altsounds.com

Belgische trots Trixie Whitley bracht begin dit jaar na lang ‘wachten’ haar debuutalbum uit. Maar het was al die tijd waard en ze loste de verwachtingen ruimschoots in. Een mix van pianoklanken, ruwe rock en blues afgewerkt met Trixie’s sterke stem. Wat. een. plaat! Het heeft eventjes geduurd voor ‘ie echt onder mijn huid kroop maar nu hij daar zit, is hij here to stay. Een meer uitgebreide review van Fourth Corner, kan je elders op dit blog lezen!

Poliça – Give You The Ghost

Polica - Give You The Ghost

Source image: femtjugo.se

Dit jaar kocht ik ook één cd die verscheen in 2012. Maar dat heeft geldige een reden. In maart trok ik naar de AB voor het concert van Poliça, en het is pas daar dat ik écht overtuigd geraakte van hun muziek (én nationaliteit, ik was er rotsvast van overtuigd dat het Polen waren, maar dat terzijde). De magnetische stem van Channy Leaneagh, de gitarist én de TWEE drummers maakten er een fijn concert van. Give You The Ghost is niet voor niets hoog in de lijstjes van 2012 beland, het is gewoon sterk.

The Happy – Guilty Pleasure

The Happy - Guilty Pleasure

Source image: the-happy.be

Girlpower uit een onverwachte hoek, zo kan je het Belgische The Happy wel omschrijven. Het is een project van vier (ondertussen relatief) onbekende dames, op Isolde Lasoen na, en één heer. Niet de meest dagdagelijkse combinatie maar ze werkt wel. Het album staat vol poppy, uptempo songs met een duister en guur randje. In de meer uitgebreide review van Guilty Pleasure zei ik dat ik de groep wel eens live wou zien, onder een staalblauwe hemel. Wel, dit is me in september ook gelukt en ik zag dat het héél goed was.

MS MR – Secondhand Rapture

MS MR - Secondhand Rapture

Source image: http://bit.ly/1jvloa0

Die avond in april toen ik Secondhand Rapture mocht beluisteren in bijzijn van de band staat nog in mijn geheugen gegrift. MS MR is een speciaal duo an sich en dat resulteert in een behoorlijk edgy geluid dat moeilijk in een hokje te plaatsen is. Het album is volledig thuis gemaakt en opgenomen op de computer. Desondanks hebben ze hier een hele live-band weten rond te bouwen waar ze de afgelopen maanden op tour mee waren. Ik ben zelf nog niet op een concert geraakt maar wat ik hoorde over hun passages op Pukkelpop en in de Botanique was zeker en vast positief. Staat op mijn ‘nog-te-zien’ lijstje!

Disclosure – Settle

Disclosure - Settle

Source image: rollingstone.com

Ik denk dat het heel moeilijk was om de Disclosure-hype het afgelopen jaar te ontwijken. Een terechte hype, dat wel. Doorheen het jaar passeerden er verscheidene straffe singles de revue, en het album Settle dat aan het begin van de zomer verscheen was hier de bekroning van. De combinatie van Britse garage en house aangevuld met sterke vocals van onder meer Jessie Ware, Jamie Woon en London Grammar, kon dit bijna niet anders dan een topper maken. Dit album ga ik voor eeuwig linken aan de zomer van 2013, en de smaak van lekkere cocktails.

Zoals de titel van dit artikel verraadt, geraak ik dit jaar niet door mijn overzicht met één blogpost (als ik er geen mastodont van wil maken althans). Binnen enkele dagen kan je hier deel twee lezen met onder meer Haim, London Grammar en Justin Timberlake …

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?