Audio

Oso Leone – Mokragora

Photographer: Carlota Guerrero

Photographer: Carlota Guerrero

Bij het doorspitten van de line-up van het showcase festival Glimps in Gent kwam ik Oso Leone tegen. Deze Mallorcaanse groep startte als duo in 2010 en veranderde al gauw in een vijfkoppige band om zo een authentiek en rijk geluid te kunnen produceren.

Oso Leone - Mokragora

Mokragora artwork – Credits: Xavier Marin & Gabriel Haberland – Source image: Oso Leone Tumblr

Hun titelloos debuutalbum werd bestempeld als één van de beste alternatieve albums uit eigen land in 2011. Twee jaar later brengt de groep Mokragora uit (bij Foehn Records), het album waar ik hen mee leerde kennen. De plaat klinkt verfijnd, harmonieus en eclectisch tegelijkertijd. Het nummer Crisantemo (chrysant) is daar het schoolvoorbeeld van. Een rustige edoch gedetailleerde opbouw naar een climax die er uiteindelijk nét niet komt maar je zeker doet verlangen naar meer.

Photographer: Carlota Guerrero

Photographer: Carlota Guerrero

Het is nachtmuziek, wou ik eerst zeggen, maar daar is het net wat te onstuimig voor. De klanken likken wonden maar laten ze nooit helemaal helen. Qua genre creëert de band naar eigen zeggen een mix tussen melodische rock en experimentele elektronica, al neigt het ook vaak richting ambient wat mij betreft. OL bevindt zich in de regionen van groepen zoals Fleet Foxes, Tame Impala en Foals, aangenaam gezelschap lijkt me.

Bijzondere muziek dus, en daarenboven met een zeer kunstzinnig randje eraan. Mokragora is namelijk uitgebracht als samenwerking met het boek Belle-Île van artiesten Mercedes Mangrané & Gabriel Haberland. De foto’s zijn gemaakt in een verlaten hotel op het Franse eiland Belle-île, dat ondertussen niet meer bestaat; een momentopname dus. Je kan het boek kopen met een digitale download van de cd en ook vice versa, zoals ik heb.

Belle-Île

Het artwork van het album is ook een verhaal apart. Ik heb nagevraagd aan de band waar het voor staat en kreeg het volgende intrigerende antwoord dat ik je niet wil onthouden: “The album cover works as an appropriation of an experience of our great friend and artist Gabriel Haberland. He made a trip to Serbia 2 or 3 years ago and he decided it to visit Mokra Gora, in that region there´s another village called Drvengrad. This village, also called Wooden Town or Mekavnik, was constructed by filmdirector Emir Kusturika for his film ” Life is a  Miracle”, the wooden houses of the cover were under construction while our friend took the pictures. Actually Drvendrag is a hotspot for tourists, there are people living there but most of the houses are hotels right now. Basically we like the idea of music as something constantly under construction. We conceive sound as architecture, on the way of placing some elements around space, sharing out layers more than adding them. So we found that those powerful pictures explained the concept of our music perfectly.”

Kortom: de muziek van Oso Leone herbergt veel mystiek en latente schoonheid en laat deze slechts met mondjesmaat naar de oppervlakte komen. Nieuwsgierig houdt ze je zeker. Mijns inziens passen de warme klanken even perfect bij een haardvuur en een glas Spaanse rode wijn, als bij een zwoele zomeravond. Aan jou de keuze.

Photographer: Carlota Guerrero

Ze hebben wel wat met planten, de mannen van Oso Leone … – Photographer: Carlota Guerrero

De laatste keer dat ik zo snel zo enorm geïntrigeerd was door een groep, was bij London Grammar. Ik vrees dat OL niet hetzelfde doorbraakpotentieel beschoren is in dit land, maar dat houdt jou en mij natuurlijk niet tegen om ernaar te luisteren. Klik op ‘play‘ en geniet …

 

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

4 reacties

  1. Pingback: Sea Moya – Twins EP | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Island Fox – Come With Me | Twee Huizen Verder

  3. Pingback: Junip | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?