Audio

‘Hannelore-in-haar-element’ Bedert

Bron afbeelding Kiekevel. Tranen. Ontroering. Straffe madam. Maar ook lachen en tevreden achterover zakken in de comfortabele rode zetels. Dat vat de CD-voorstelling van de schitterende Hannelore Bedert in de AB Theaterzaal ongeveer samen.

Toegegeven, ik ben niet volledig objectief wanneer het op Hannelore aankomt. Als fan van het eerste uur heb ik haar debuut gezien met ‘Wat Als’. Haar vorige CD-voorstelling van ‘Uitgewist’ heb ik ook nog meebeleefd in de kleinere AB Club. Ik heb ze zowel op festivals als in kleinere zalen voor maximum 100 man mogen aanschouwen. De grappige Hannelore, de ontroerende én ontroerde Hannelore, de zenuwachtige Hannelore, de ‘yes-het-is-het-laatste-optreden-van-deze-tour’-Hannelore, de melige en dankbare Hannelore; ik heb ze allemaal meegemaakt. Maar de Hannelore die ik op vrijdagavond gezien heb, zo eentje had zelfs ik nog niet gezien.

Juffrouw Bedert bracht haar voormalige muzikant en goede vriend Arne Leurentop mee als voorprogramma, nu bekend als And They Spoke In Anthems. Schone muzikale ontdekking, schoon kostuum, schone man, schone stem, schoon haar. Jep, ik vond het goed. Ik zag mensen in het publiek goedkeurend naar elkaar knikken, zij zagen dus duidelijk ook dat het goed zat. De toon was alvast gezet.

Hannelore en haar elf muzikanten kwamen het podium op. Dit was de zenuwachtige Hannelore, zoveel was duidelijk. Ze had een zwart bolletjesjurkje aan en bijpassende witte laarsjes. Ook het decor was niet alledaags. Grote aluminiuminstallaties verlichtten de zaal en zorgden voor een kaarslichteffect. Maar toen Hannelore begon te zingen, ging mijn aandacht weer volledig naar haar. Ze koos voor ‘Alleen U’ als opener, een traag voortkabbelend liedje met een breekbare Hannelore. De zaal was muisstil. De titeltrack van haar album ‘Iets dat niet komt’ nam mij weer bij de keel en zorgde voor de nodige kiekevel.

Bij ‘Losse Schroeven’ was het niet meer mogelijk om de tranen te bedwingen, wanneer een hartverscheurende Hannelore ‘Zou er in mijn bed nog iemand willen slapen als die alles van mij weet?’ zingt. Het was bij dit lied dat de zenuwachtige Hannelore begon te ontspannen. ‘Radiostilte’, het eerste lied die juffrouw Bedert mocht omzetten in een videoclip, werd strak en stevig neergezet. ‘Vergeet dat ik besta’ barstte los in een bombastisch geluid, om dan weer te resulteren in een ingetogen Hannelore.

Een ‘Hannelore-in-haar-element’ kwam er bij ‘Janker’, een West-Vlaams uptempo nummer waarbij Hannelore een dikke vette middelvinger opsteekt naar haar ex-lief. Stijn – de alom gekende Brusselse performer –  voegde zich bij het bonte gezelschap, trakteerde het publiek op enkele moves en integreerde een grappig stukje rap in het lied, tot groot jolijt van Hannelore, band én publiek.  Nadien was het weer tijd voor de fragiele Hannelore tijdens ‘De Kloten’.

Bissen deed ze samen met And They Spoke in Anthems op ‘Imaginaire’, helemaal a capella. Wederom was de zaal muisstil: er ontstond onbetwistbaar iets moois op het podium. Dit was ook het geval bij ‘Afspraak’, waarin een aangrijpende Hannelore ons vertelde over haar nicht Catherine die twee jaar geleden overleed aan kanker en het liedje nooit zelf heeft kunnen horen. Ongetwijfeld een mooi eerbetoon. Afsluiten deed ze met ‘Altijd nooit meer’, waarin Hannelore haar ziel uitschreeuwde en zich nog een laatste keer volledig gaf. De staande ovatie was dan ook niet meer dan terecht (en stiekem had ik de drang om het podium op te klimmen om haar een dikke knuffel te geven).

Het was een full band-experience met o.a. strijkers, saxofonen en drums, allemaal harmonisch verweven en perfect om een Hannelore op een vrijdagavond te kunnen ondersteunen. Na het concert kwam ik haar guitig vragen of de vinyl klaar was geraakt. Ze verontschuldigde zich en legde de schuld al lachend bij ‘die Hollanders’. Ze ondertekende daarop mijn setlist met een ‘Ik ben niet schuldig! 🙂 Speciaal voor Tamara… Liefs, Hannelore x’. Naar een Hannelore-concert gaan voelt altijd een beetje als thuiskomen, en dat was nu ook weer het geval.

Geplaatst door

Hevige concert -en vinylfan. Literatuurstudente, doet een BaNaBa. Freakt op Nintendostuff. No Tamartini, no party. Draagt een gehoorapparaat, dus SPREEK MAAR EEN BEETJE LUIDER.

Twitter

1 reactie

Iets toe te voegen?