Audio

Junip

Junip Artwork

In een koffiebar in Rotterdam ik de muziek van José González kennen, wiens sound mij énorm aan die van Oso Leone doet denken; een band waar ik reeds eerder over sprak. In tegenstelling tot wat z’n exotisch klinkende naam doet vermoeden, is José afkomstig uit Göteborg in Zweden. Hij richtte reeds in 1998 samen met Elias Araya en Tobias Winterkorn de band Junip op, maar ten gevolge van José’s solosucces kwam hun eerste album Fields pas uit in 2010. Vandaag stel ik je de band en z’n tweede, titelloze, album aan je voor.

What would you do, if it all came back to you? Each crest of each wave bright as lightning. What would you say, if you had to leave today?

Zoals eerder gezegd heeft de sound van Junip veel gelijkenissen met die van Oso Leone. Misschien moet ik het in de omgekeerde volgorde verwoorden, want door de jaren ervaring die Junip reeds heeft, voelt hun muziek toch net wat consistenter aan; ook al verkennen ze graag de grenzen van allerhande genres. Ze hanteren ook iets meer gitaren (check zeker het nummer Villain), en wat minder sferische, folk- en meanderende klanken dan Oso Leone.

Junip Band 2

Photographer: Kiara Andreasson

Waar het tweede album van Junip zeker bol van staat, is van wegdroom-muziek; muziek die je laat staren in de verte. Zeker het laatste nummer, met de poëtische titel After All Is Said And Done, scheert hier hoge toppen in. Junip is ook geen onbekende meer in ons land, ze concerteerden reeds tweemaal in de Botanique, waarvan de laatste passage uit mei vorig jaar dateert. Ik heb nu spijt dat ik er niet bij was, dat ze maar gauw terug komen.

Wat ik wel bijzonder vind, is dat Junip in Zweden net dezelfde warme zomerse geluiden produceert, bijvoorbeeld in het lied Baton, als Oso Leone in Mallorca. Bovenal doen ze dit zonder het ‘fout’ te laten aanvoelen, zelfs al zingen ze op sommige nummers duidelijk over winterse taferelen. Ik kan me zelf vooralsnog weinig voorstellen bij de seizoenen in Zweden, maar bij het beluisteren van deze muziek verbeeld ik me midzomernacht.

Junip Deer

Source: Junip.net

Junip is vrij kwistig met z’n lyrics, maar ze worden wel heel mooi en verhalend gebracht. Your Life, Your Call bijvoorbeeld is een boodschap voor een gedumpte man die uit de put moet geraken. Niet per se het meest diepgaande onderwerp maar het voelt wel oprecht aan.

Junip is een hele fijne ontdekking uit Scandinavische regionen die eigenlijk niet zo ‘noordelijk’ aanvoelt, wederom een bewijs dat muziek een universeel iets is. Nog een laatste woord over het album, uitgesproken door de band zelf: “It’s ultimately about how the grass will grow after snow melts away: finding that hopeful feeling between the lines, that’s what the whole record is about.” Nu is het aan jou om te luisteren …

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

Iets toe te voegen?