Audio

Arthur Beatrice – Working Out

Arthur Beatrice Working Out Artwork

Een bijzonder, uniek en poppy geluid, dat is waar de Britse band Arthur Beatrice voor staat. Hun debuutalbum Working Out (een naam die drie jaar DIY werk symboliseert) verschijnt vandaag en het zou wel eens een van dé platen van 2014 kunnen worden.

Laten we beginnen met de eenheid die dit album vormt. Je beluistert het in één keer, van begin tot einde, daar is bijna geen ontkomen aan. Ik hou wel van albums die gevormd worden als een geheel in plaats van de som der delen. Hierdoor krijg je gauw het gevoel dat de nummers onderling elkaar versterken, in plaats van dat je per lied ‘opnieuw’ moet beginnen. Vanaf het tweede nummer had dit album mij in ieder geval volledig in z’n greep.

Arthur-Beatrice-GRAND-UNION-FINAL-PRESS-2

Hoe dat komt, is wél een som der delen. De exquise samenzang van Ella Girardot en Orlando Leopard speelt hier een aardige rol in. Bij de eerste nummers valt het je misschien nog op dat dit continu gebeurt maar eenmaal verder in het album ben je dusdanig gewoon geraakt aan deze magische mix dat het bevreemdend wordt om het weer op te merken; als je begrijpt wat ik bedoel.

Toch bevat de laag fluweel die Working Out omwindt enkele uitsteeksels, meer bepaald de fijne details in ieder nummer. Late is hier een mooi voorbeeld van, de piano die je hoort heeft de klank van een oud exemplaar. Het geluid ervan doet me denken aan diegene waar Hooverphonic mee dweepte op hun laatste plaat. Arthur Beatrice gebruikt dit instrument graag en goed, maar het neemt zeker niet de bovenhand. Eigenlijk neemt niets echt de bovenhand op dit album. Dat zou een zwakte kunnen zijn maar deze band heeft er een troef van gemaakt.

Arthur-Beatrice-PRESS-2

Als ik favoriete nummers moet aanduiden, ga ik voor Carter (Cut) en Grand Union. Dit zijn de twee singles die het album vooraf gingen. Ik kan hen niet ‘beter’ noemen dan de rest maar meer catchy zijn ze wél. Dit zijn de nummers die in je oren blijven plakken. Bij Carter (Cut) zorgt het pianoriedeltje hiervoor, bij Grand Union de (lugubere) lyrics. Toch is ook More Scrapes een vermelding waard, de gitaar-partities worden perfect in harmonie gebracht met de hoge noten die Ella haalt. Dit lied raakte ook figuurlijk mijn gevoelige snaar.

Het is je hoogstwaarschijnlijk wel helder dat ik weinig negatiefs te vertellen heb over dit album. Het enige iets mindere nummer vind ik Charity, maar omdat het toch zo mooi past bij de rest voel ik mij bijna een muggenzifter met deze opmerking. Vergeet dus maar wat ik zei, knoop de naam Arthur Beatrice in je oren, klik op play en geniet.

 

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

7 reacties

  1. Pingback: Arthur Beatrice – Keeping The Peace | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Twee Huizen Verder herbeluistert (1) | Twee Huizen Verder

  3. Pingback: Woman’s Hour – Conversations | Twee Huizen Verder

  4. Pingback: 5 favoriete albums van 2014, tot nog toe | Twee Huizen Verder

  5. Pingback: MØ – No Mythologies To Follow | Twee Huizen Verder

    • TOP! Ik had het eigenlijk wel een beetje kunnen weten 😉 En staat vast ook op Rdio, veel plezier ermee! 🙂

      Beantwoorden

Iets toe te voegen?