Audio

Katy B – Little Red

Katy B - Little Red

Cover Little Red – Source image: Facebook Katy B

Na drie jaar werken aan een nieuw album, en ondertussen haar Danger EP uit te brengen, is mijn favoriete Britse rosse helemaal terug. De opvolger van Katy B’s debuut On A Mission heet Little Red, verschijnt op 10 februari en vandaag stel ik ‘m aan je voor.

Dance (ik steek het onder deze noemer, opdat ik niet telkens een hele rits genres moet opsommen) is één van de meest labiele muziekstijlen die er zijn. Op drie jaar tijd (tussen On A Mission en Little Red) kan er dus heel wat veranderen. Om deze review te schrijven, heb ik eerst opnieuw haar eerste album beluisterd. Toen Katy haar single On A Mission uit bracht werd zij in het dubstep hoekje gestopt. Onterecht want het was wel meer dan dat. Bij Little Red is dit ‘label’ volledig verdwenen, dit album zoekt andere hoeken van de dance op, die van 2014.

Katy B - Little Red

Cover Little Red – Photographer: Simon Emmett – Source image: Facebook Katy B

On A Mission was een ‘lichtvoetig’ album. Op Little Red kan je de lyrics nog steeds niet diepgaand noemen, maar de sound is dat zeker en vast veel meer. Lichtvoetig is dan ook misschien niet de juiste term, maar zo klinkt het wel. Vanaf opener Next Thing ligt de bass veel dieper dan waar hij bij On A Mission ooit geraakte. De zogenoemde ‘club-sound’ van de laatste twee jaar zit er goed in. Dit nummer zet aardig de toon voor de rest van het album, doordacht gekozen dus.

Katy B - On A Mission

Cover On A Mission – Source image

De sterkste nummers van dit album zitten volgens mij ook in het begin. Onder andere de collaboratie samen met Jessie Ware verscheen eerder op de Danger EP maar blijft een machtig nummer. Power ballad Crying For No Reason is een lied dat ik beter begon te vinden door het vaker te horen. Katy B’s stem komt er, net zoals op quasi het hele album, sterk op uit en dat is samen met de percussieaccenten de sterkte van dit nummer.

Ook bij Tumbling Down speelt ze haar verbeterde stembeheersing goed uit. Het is melodisch gezien niet het meest unieke nummer, maar het zit vol met wissels in timbre wat het toch érg aangenaam maakt om naar te luisteren. Het zal je misschien niet verbazen dat mijn favoriete nummer van het album Play is, de samenwerking met wonderboy Sampha. Zijn heerlijke invloed is duidelijk te horen vanaf de eerste seconde. “Play me those melodies” zingt hij, en dat verwoordt het perfect.

Katy B - 5 AM

Photographer: Simon Emmett – Source image

Bij sommige andere nummers, zéker op de deluxe editie, kreeg ik jammer genoeg een beetje het filler gevoel. Still bijvoorbeeld, die andere ballad op de plaat, komt qua overtuigingskracht nog niet in de buurt van Crying For No Reason. Katy’s vocalen mogen dan wel zeer krachtig zijn maar mij raken doen ze hierbij niet. Toch heb ik de Deluxe editie wel gekocht, voornamelijk vanwege Blue Eyes. Een nummer met een erg retro feel dat van mij gerust veel langer dan vijf minuten zou mogen duren. Vergelijk het wat met Hard To Get van op On A Mission, mijns inziens ook een ondergewaardeerd nummer.

Source image: Facebook Katy B

Photographer: Simon Emmett – Source image: Facebook Katy B

Met On A Mission had Katy B de lat redelijk hoog gelegd. Voor mijn part heeft ze de verwachtingen met Little Red zeker ingelost. Ik kan me nog goed herinneren dat Katy B in 2011 door velen werd afgeschreven als eendagsvlieg, maar als je haar ooit eens live zag (ik zag haar eerste concert buiten Groot-Brittanië in de Botanique) weet je dat dit een leugen is. Gelukkig deed zij gewoon verder, en met succes. Little Red heeft hoogtes en laagtes, dat klopt, maar grijsgedraaid worden zal het.

Last-minute toch nog credits voor het artwork, na lang zoeken en uiteindelijk de vraag aan Katy B zélf te stellen kwam ik te weten dat dit gemaakt is door Give Up Art, een grafisch bureau uit Londen. De foto’s zelf zijn van Simon Emmett, die in het verleden reeds vele muzikanten voor zijn lens kreeg.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

2 reacties

Iets toe te voegen?