Galerij

Koffiebars en hun muziek (3) – Kaffee-ine in Mechelen

Kaffee-ine 1

Koffiebars en hun muziek, ze zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Ik leerde reeds veel goede muziek kennen bij een lekkere kop koffie. Ik maakte mij de bedenking dat ik hier vast niet alleen mee zou zijn. Daarom deze reeks, waarbij ik bij koffiebars langs ga en de eigenaars vragen stel over hun muziekkeuze. Zet je er even bij neer, en bereid je voor op een resem gestructureerde spontaniteit.

Hoe kies je de muziek uit voor Kaffee-ine, speel je waar je zelf naar luistert of wordt er meer over nagedacht?
Yves Janssens: Het is vooral de muziek waar ik zelf naar luister en het staat ook nooit te luid, omdat ik vind dat dit storend werkt. Muzikaal gezien krijg ik wel eens tips van mensen die hier koffie drinken, maar ik ga ook zelf op zoek naar nieuwe muziek. Ik ga ook vaak naar concerten, in de Botanique en dergelijke meer. Wanneer het druk is gebruik ik de muziek om een muur rond mij te bouwen. Ik ga dan zo op in de muziek dat de drukte en het lawaai mij bijna niet meer opvallen. Door deze muur kan ik mij ook beter concentreren op het maken van mijn koffies.”

Draai je volledige albums, afspeellijsten of werk je met een mengeling hiervan? Met andere woorden: hoe pak je het aan?
“Ik draai steeds volledige albums want ik vind dat je muziek in zijn geheel moet beluisteren. Ik bedoel hiermee dat ik niet enkel de bekende nummers uit een album zal halen. Ik wil trouwens ook van de koffiebar geen hitparade maken waar je enkel de hits van de dag hoort. Muziek moet een ontdekkingstocht zijn! Af en toe speel ik ook verzamelalbums, bijvoorbeeld van jazz muziek. De verzamelalbums van Duyster zijn ook altijd goed. Ook die van Rock Ahoy (dit was een programma op Studio Brussel van 2009 tot 2010) zijn echte toppers. Het is een bonte mengeling van oude jaren ’50,’ 60 en ’70 nummers en meer recente songs.”

Kaffee-ine 2

De beelden in dit artikel behoren toe aan Kaffee-ine.

Zijn er Kaffee-ine klassiekers?
Er zijn veel platen die terugkomen maar het hangt ook af van mijn buikgevoel. De afgelopen maanden waren dit vooral Phosphorescent met Muchacho, Nick Cave met Push The Sky Away en alles van The Tindersticks, Rodriguez en Angus and Julia Stone. Alt-J heb ik ook een tijdje zot gedraaid en zo kan ik nog wel even door gaan. Af en toe iets ga ik iets harder om de dag te eindigen met Two Gallants, Raketkanon, Queens Of The Stone Age en Archie Bronson Outfit.”

Heb je nog een andere leuke muziek gerelateerde anekdote?
“Een paar weken geleden gaf To Kill a King hier een akoestisch concert, ze logeerden in Mechelen bij een vriend van me, en ’s avonds hebben ze dan een optreden gegeven in de AB. Dit was echt wel super en zeker voor herhaling vatbaar!”

Wil je dat nu zelf ook eens horen, vergezeld door een overheerlijke kop koffie? Dan heb ik hier nog de praktische zaken voor je: Kaffee-ine – Onze-Lieve-Vrouwestraat 6 – 2800 Mechelen // Openingsuren: maandag tot zaterdag van half 9 tot 18u // Facebook // Twitter

Volgende locatie in deze reeks: Normo in Antwerpen!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?