Audio

Amatorski – From Clay To Figures

Amatorski Artwork

Veel Belgische bands brengen dit voorjaar hun tweede album uit, zo ook het Gentse Amatorski. Het grote publiek bereikte deze experimentele band voor ’t eerst in 2010 met Come Home, van de Same Stars We Shared EP. In 2011 kwam hun debuutalbum TBC uit, waarop onder meer het machtig mooie Soldier is terug te vinden. De afgelopen twee jaar nam de band de tijd om oa. het Deleting Borders multimedia project uit te werken maar ook om nieuwe muziek op te nemen. Het resultaat hiervan is hun tweede album From Clay To Figures, en dat stel ik vandaag graag aan je voor.

De eerste single Hudson ging in februari in première bij The Guardian, op diens eigen vraag, niet mis voor een jonge Belgische band! Hudson is zonder twijfel het meest aanstekelijke nummer van dit album. Een uitstekende keuze als eerste single om de groep terug onder de aandacht te brengen, het is echter niet het meest representatieve lied voor de rest van het album.

Instrumentaal gezien valt vooral het frequente gebruik van de ‘oude’ piano mij op, deze wordt in veel nummers als subtiel accent ingezet, en dat klinkt telkens zeer geslaagd. Ook de blaasinstrumenten keren vaak weer, ze geven veelal een zekere tragiek aan de liedjes, of net een opgewekt geluid zoals bij Hudson. Durven afsluiten met een lange, kabbelende gitaarsolo als in Fragment vergt dan weer wat lef. Geslaagd is die solo zeker, staren in de verte is de enige mogelijkheid die nog overblijft … Toch staan er op de plaat grotendeels vrij sobere melodische arrangementen, die desalniettemin wel rijk klinken door een diepgeworteld, warm geluid.

Amatorski 1

Credits: Gus & Stella

Zeker het eerste deel van dit album klinkt een pak poppier dan Amatorski’s debuutplaat. Bij She became a ballerina vindt er wel een ommezwaai plaats en gaat de muziek veel meer de experimentele toer op. Van de chaotische intro van dit nummer krijg ik zelfs behoorlijk wat zenuwen. De bedoelde sfeerschepping is redelijk geslaagd (of toch mijn interpretatie ervan) maar die gebeurt niet op een fijne manier, luister zeker even zelf even om te begrijpen wat ik bedoel.

Amatorski 2

Credits: Gus & Stella

From Clay To Figures valt op zijn minst een bijzondere plaat te noemen, die er vaak in slaagt om je gedachten te katapulteren naar lang vervlogen tijden. Het is een album om bij weg te dromen, maar niet altijd de lichtvoetige manier. Het trippelt voorzichtig op het zwak gespannen touw tussen tragiek en nostalgie. De nummers staan steviger in hun schoenen dan de vaak (te) frêle melodieën op TBC. Ik ben zeker weten meer fan geworden van Amatorski, ook al heeft deze plaat wel zijn mindere kanten. Ze voelt wel aan als een eenheid, is in balans, maar heeft meerdere luisterbeurten nodig om haar volledig te appreciëren. Zet je er even bij neer en geef het een kans, het zou je mogelijks kunnen betoveren.

 

Het album From Clay To Figures van Amatorski verschijnt maandag 14 april bij Crammed Discs. Mijn favoriete nummers: Hudson, Fragment & Deer The Wood.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?