Audio

SOHN – Tremors

SOHN Tremors Artwork

De in Londen residerende zanger/producer SOHN is geen onbekende op Twee Huizen Verder, in december stelde ik hem reeds aan je voor in de gedaante van een muzikale duizendpoot. Dit jaar liet hij al een unplugged versie van Tempest, z’n nieuwe single Artifice en de magistrale 4AD Session op de wereld los, en nu is er ook zijn debuutalbum Tremors. Dit verschijnt vandaag en stel ik hier aan je voor.

’t Album gaat van start met vier reeds gekende nummers (het vijfde is het voorlaatste, genaamd Lessons). Het sobere Tempest, het catchy The Wheel, het sensuele Artifice en het bloedmooie (!) Bloodflows. Laat ik het maar al even zeggen: de gehele plaat is fijn, maar deze vier vormen het summum. Ze zijn niet voor niets als eersten op de wereld afgestuurd.

“English not Austrian, solo not a band. Also not a girl.” verklaart de man in zijn bio op Twitter, edoch valt niet te ontkennen dat hij live zijn extra muzikanten nodig heeft. Dit vooral om écht de magie te kunnen brengen die op zijn album omni-present is. Het is niet dat unplugged versie’s zoals die van Tempest er niet staan, maar hetgeen SOHN bracht in de 4AD Session doet zeker weten dromen. En sensueel afdwalen, dat ook …

Want ja, sexy kan je een groot deel van de nummers zonder twijfel wel noemen. Duister is ook een term die de lading goed dekt, Tremors is niet jouw nieuwe happy-go-lucky album. De melodieën en lyrics zijn niet triest, edoch evenmin opbeurend. Poëtisch zijn ze in ieder geval, waarvoor hulde. Lights laat duidelijk horen wat ik hier bijna louter als een paradox kan verwoorden. Het is niet het meest inventieve nummer van deze plaat maar zeker en vast een erg fijn, dat een vlekkeloze combinatie weet te maken tussen een optimistische en pessimistische teneur. Dit ‘trucje’ weet SOHN bijna op het hele album toe te passen, wat een bijzondere sfeer schept. Bovendien klinkt Lights mij erg herkenbaar in de oren, al weet ik nog steeds niet waar dit vandaan komt (als iemand een suggestie heeft?).

Verder gaan pianoklanken en elektronische, bijna soundscape-achtige, melodieën perfect hand in hand. Al neemt telkens één van de twee de bovenhand. Gelukkig deelt dit de plaat niet op, waar sommige andere muzikanten zich jammer genoeg reeds aan lieten vangen.

SOHN

Photographer: Christian Pitschl

Als afsluiter heeft Tremors het prachtige gelijknamige nummer. Eclectisch, zelfs bombastisch van tijd tot tijd en gevuld met een scala aan muzikale en vocale effecten. Toch klinkt dit lied ook zuiver en puur, dankzij SOHN’s geweldige stem die hij telkens net op tijd weet te implementeren. Een vakkundig opgebouwde climax maakt het plaatje compleet, het laat je in ontzag achter.

Kort samengevat kan ik weinig anders zeggen dan dat dit het debuutalbum geworden is waar velen op zaten te wachten. Met veel zorg geproducet maar even zo zeer loepzuiver gezongen. Oké, niet ieder nummer is even geniaal, maar eerlijk: als je bekijkt hoeveel parels er op Tremors staan zou ieder vorm van gemor straal moeten worden genegeerd.

 

Op maandag 14 april concerteert SOHN in de Box van de AB. Het concert is ondertussen wel uitverkocht.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

5 reacties

  1. Pingback: Top 10 albums van 2014 | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Glimps Festival in Gent: onze 5 aanraders | Twee Huizen Verder

  3. Pingback: Zola Blood – Meridian EP | Twee Huizen Verder

  4. Pingback: 5 favoriete albums van 2014, tot nog toe | Twee Huizen Verder

  5. Pingback: Mysterieuze SOHN (in de AB) | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?