Audio

Shield Patterns – Contour Lines

Shield Patterns - Contour Lines Artwork

Shield Patterns is het nieuw gevormde duo Claire Brentnall en Richard Knox uit Manchester dat mij onder de aandacht kwam door hun magnifieke eerste single Dust Hung Heavy. Vandaag brengen ze hun debuutalbum Contour Lines uit. Lijkt een mengeling van Massive Attack, Portishead en Amatorski je wel wat? Lees dan zeker verder!

Om te beginnen: de muziek van Shield Patterns is van het slag dat echt de aandacht trekt om ernaar te luisteren, ook al ben je met wat anders bezig. Het album schikt zich bovendien best in een meer intieme setting, met andere woorden: haal uw hoofdtelefoon erbij en sluit je even af van de wereld terwijl je naar Contour Lines luistert …

Shield Patterns 2

De algemene tendens van Contour Lines is duister, wat uitdrukkelijk te horen valt in The Rule. Het enige nummer dat aan deze vibe ook een zwoele kant toevoegt, is de eerste single Dust Hung Heavy. Hoewel het album zeker aan elkaar hangt, bevat het toch een resem behoorlijk verschillende liedjes.

“The devil is in the detail, if you wait for it” zeggen ze in Carve the Dirt. Aan de details is in ieder geval wel gedacht op Contour Lines, Ghost Words is hier een schoolvoorbeeld van. Een erg mooi zweverig nummer, dat eerder de positieve richting uit kijkt; quasi als uitzondering om de regel te bevestigen. Dead Air brengt diezelfde uitgebreide detaillering ten berde, maar dit nummer vervalt jammer genoeg wel in saaiheid na twee minuten.

Soms gaat de plaat de zeer experimentele tour op, Amatorski-like maar dan met het drama van Portishead erin. Om dit te begrijpen is vooral Present State een te beluisteren lied. De vreemdste track van het album is zonder twijfel de laatste, Charon. Ik kon het zelf bij de eerste luisterbeurt niet beter beschrijven als “ik heb het gevoel dat ik in een spookhuis zit, of een horrorfilm”. Muzikaal wordt het gedragen door over elkaar gelaagde klarinetten, die vooral duister maar heel af en toe ook jazzy klinken, hoe paradoxaal dat ook mag zijn. Het is op zijn minst een bijzonder nummer, dat meer weg heeft van het werk van een componist dan van ‘een gewone band’ (en dat is niet denigrerend bedoeld), érg speciaal.

Shield Patterns 1

Over de zangeres kan ik ook niets negatiefs kwijt. Claire’s stem leent zich perfect voor dit genre muziek, ik zou haar niet aan iets anders kunnen linken. Deze dame weet duidelijk waar ze mee bezig is, de finesse waarmee ze haar vocaal instrument hanteert maakt de detaillering compleet.

Ik kan niet anders dan zeggen dat Contour Lines een puik debuutalbum is. MAAR, er is een ‘maar’, je moet er wel enigszins voor in the mood zijn. Dit is niet de muziek die je draait op een zwoele zomeravond, maar eerder op een donkere winternacht. Desondanks wist het mij na twee nummers wel op te slorpen, ook al was het bij de eerste luisterbeurt klaarlichte dag. Dit belooft.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

2 reacties

Iets toe te voegen?