Audio

Focus: Melbourne

Melbourne sunrise

Credits: Keith Mcinnes Photography

Vorig jaar leerde ik een uitwisselingsstudente uit Melbourne kennen, een miljoenenstad die zich op de kaart van Australië rechts onderaan bevindt. Dankzij haar legde ik mijn loep op deze bijzonder muzikale stad down under. Als resultaat hiervan stel ik vandaag enkele, uit Melbourne afkomstige, getalenteerde artiesten en bands voor. Zonder didgeridoos weliswaar (sorry, dat is een weggever).

Lanks

Lanks

Lanks is het mysterieuze elektronische solo project van de muzikant Will Cuming. Een multi-inzetbare muzikant, want ondertussen leidt hij ook nog de zevenkoppige band Farrow. Solo speelt hij met elementen uit de traditionele folkmuziek die hij integreert in een elektronisch kader. Het ene nummer op zijn debuut EP Thousand Piece Puzzle is al wat meer geslaagd dan het andere, maar Boniki en Knife and Spear zijn in elk geval pareltjes.

Hoodlem

Hoodlem

Hoodlem is een nieuwe, anonieme, band afkomstig uit het hartje van de stad. Ze maken soulvolle, lichte elektropop met een twist. Hun geluid doet in de meest recente single IGOTU een beetje denken aan Disclosure, maar klinkt tegelijkertijd in andere nummers zoals Old Friend ook erg verfrissend en bijzonder. De precisie en detaillering die steekt in liedjes zoals dat laatste doet vermoeden dat de leden van deze groep niet aan hun proefstuk toe zijn, maar wie zal het zeggen?

Harts

Harts

Als de idolen waar je naar op kijkt, naar jouw muziek luisteren, moet je toch wel in de zevende hemel zijn? Dat is wat er gebeurde voor Harts, het alias van Darren Hart, die een mix tussen disco, funk, rock en pop met een retro vibe maakt. Hiermee werd hij ondertussen opgemerkt door zowel Prince als Quincy Jones en wereldwijd gedraaid op verschillende radiostations. Het is zomerse muziek, van dat type dat je wel al eens gehoord hebt, maar toch telkens opnieuw leuk klinkt. Z’n debuutplaat komt er dit jaar nog aan, Lovers In Bloom en Angels Walk Below staan er in elk geval op.

Fractures

Fractures

Een andere jonge multi-instrumentalist en producer is Fractures, het alias van Mark Zito. Hij bracht begin deze maand zijn debuut EP Won’t Win uit, waarvan het gelijknamige nummer mij direct bij de keel had. Het is een downtempo nummer dat melodisch vooral teert op een gitaarriedeltje en gelaagd wordt met geëmotioneerde vocals. Het lied is een visitekaartje van een muzikant die véél in z’n mars heeft. Beluister zeker ook Cadence, iets meer uptempo en met een zo mogelijk nog heerlijkere vibe dan Won’t Win.

Klo

 

Klo

Nog maar twee nummers heeft het duo Klo, bestaande uit Simon Lam en Chloe Kaul, uit en toch weten ze zich reeds te profileren als een band om in de gaten te houden. Het genre van hun nummers is sensuele, elektronische R&B, die mij enorm doet denken aan het geluid van FKA Twigs en Banks. De typische AlunaGeorge beats in het nieuwste lied False Calls maken deze geweldige combo helemaal af.

Dit zijn slechts vijf van de vele geniale bands die Melbourne rijk is (ik dacht ook nog aan bAnoffee en Chet Faker). In de toekomst zal ik zeker en vast nog proberen focussen op andere muzikale steden, onder meer Sydney en Brighton staan hoog op het lijstje. Als je nog suggesties hebt, voor bands of steden, laat ze dan zeker en vast hieronder achter!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

4 reacties

  1. Pingback: LANKS – Banquet EP | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Ones to watch in 2015 | Twee Huizen Verder

  3. Excited! Je weet ons wonen als je ergens wilt crashen om bv Brighton te bezoeken he! (is een eindje rijden, maar wij gaan er ook graag heen 😉 )

    Beantwoorden

Iets toe te voegen?