Audio

Jack Garratt – Remnants EP

Jack Garratt Artwork

Jack Garratt is geen onbekende meer bij Twee Huizen Verder. Deze jonge Britse multi-instrumentalist liet in februari z’n debuutsingle I Couldn’t Want You Anyway op de wereld los. Een rustig door piano gedreven nummer met een soulvolle R&B inslag, die wordt aangevuld met Jack’s bijzondere stem, ik was gauw verkocht. Sindsdien is hij echt wel goed bezig, z’n recentste single Worry werd enthousiast opgepikt door BBC Radio 1 én vergaarde ondertussen meer dan 210.000 luisterbeurten op Soundcloud. Vandaag verschijnt zijn debuut EP, Remnants genaamd. Deze bevat de twee eerder genoemde nummers en nog twee andere en ik stel ‘m aan je voor.

 

Openen doen we met de gitaarsolo van Water die zich in een minuut weet om te vormen tot een diepe baslijn. Op het tempo van dit nummer valt geen begrip te plakken. Dit is iets wat de hele EP kenmerkt, Jack weet in elk lied een erg boeiende en intrigerende dynamiek te stoppen. Dit nummer bouwt op om dan erg onverwacht weer ‘stil’ te vallen voor een pianosolo, onlogisch en toch logisch tegelijkertijd, echt, je moet het maar kunnen.

Jack Garratt

Over I Couldn’t Want You Anyway schreef ik in het verleden dat de Arthur Beatrice-achtige intro van het lied je al gauw mee sleept in het melancholische verhaal dat deze muzikant wil vertellen. De beat die er met mondjesmaat aan wordt toegevoegd, verhindert dat het nummer wegkwijnt in tristesse. Naar het einde toe klinkt het zelfs aardig soulvol en ook daar komt het mee weg. Mooi, heel erg mooi. En daar ga ik nog steeds volmondig mee akkoord.

Bij Worry moet je niet zoveel moeite doen om te begrijpen waarom net dit op BBC Radio 1 wordt gedraaid. Het is een nummer dat volledig klopt. Het kent een rustige start met een opbouw naar een einde waar heel wat schwung in zit. De beats staan in perfecte harmonie tot Jack’s geëmotioneerde stem en de daarbij toegevoegde dynamiek die ook in dit geheel zit, maakt ervan echt een toplied, wereldklasse.

Jack Garratt 2

Credits: photographer Steve Turvey

Afsluiten doen we met het gelijknamige Remnants, het meest rustige nummer van deze EP. Het doet mij qua vibe behoorlijk aan SOHN denken, wat zeker en vast een compliment is voor beide artiesten. Als ik nog één maal op het dynamisch verhaal mag terug komen, dan spant dit nummer vast en zeker de kroon. Het barst bijna van de opbouwgedeeltes, drops, sfeer-switchen etc. en toch klopt het lied tot in het fijnste detail. Niet normaal, deze man.

Kortom: Jack Garratt weet met Remnants een érg straffe debuut EP af te leveren. Ik ben echt énorm onder de indruk door wat deze man op zijn eentje in 18 minuten tijd klaar speelt. Al dat talent, ’t is ongelofelijk. Eentje om stevig in de gaten te houden in de toekomst!

 

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

2 reacties

  1. Pingback: Jack Garratt – Synesthesiac EP | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?