Audio

Jungle’s Jungle

Jungle Artwork

Junglegeluiden tekenen omni-present dit jaar. De mannen van Glass Animals staken al een halve zoo in hun debuutplaat en ook de muziek van Garden City Movement lijkt met momenten rechtstreeks uit de brousse te komen. Nu is er ook eindelijk het gelijknamige debuut van de band die zichzelf naar dit groene gebied noemt. Jungle is een zomers album met daarop hits zoals Busy Earnin’ en Time die Studio-Brussel-luisterend Vlaanderen reeds weken mee neuriet. De plaat telt echter nog tien andere nummers en vandaag stel ik ze aan je voor.

Beginnen doen we met The Heat, een ouder lied uit 2013. Geen slechte zet om met iets herkenbaar te beginnen dat tegelijkertijd de lading van de rest van het album dekt. Geen song die eruit springt, maar wel een degelijke. Accelerate valt dan weer tegen, bij een nummer met zo’n titel verwacht ik tempo, geen kabbelend gedoe.

Gelukkig schiet de versnelling er al gauw in met de Busy Earnin’-Platoon-Drops-Time combo. Wie er nog aan twijfelt dat die eerste één van de beste nummers van het voorjaar is, moet bovenstaande live versie maar eens bekijken, en Time is zo mogelijk nog beter. Hierna krijgen we even een adempauze met het duistere intermezzo Smoking Pixels om vervolgens Julia te horen, een lied dat ik reeds vaker in live video’s zag en telkens wel wist te smaken. Dit nummer vormt een waardige kruising tussen de twee eerder genoemde hits en zou ook perfect Jungle’s volgende single kunnen zijn.

Son Of A Gun klinkt mij erg bekend in de oren, net alsof ik het reeds jaren ken. ’t Is een wijs en dynamisch nummer dat bewijst dat nieuw werk zeker niet minder hoeft te zijn dan het gekende. Het is tevens het lied waar ik voor het eerst écht de jungle in hoor waar ook Glass Animals zich in bevindt, er zijn zeker parallellen tussen de twee bands bij dit nummer. Lucky I Got What I Want bevond zich al op dezelfde EP als The Heat en eindigen doen we vervolgens met Lemonade Lake. Met de gitaar die klinkt alsof ze zich een ruimte verder bevindt en de synthesizer blips doet ook dit nummer aan het universum van de Animals denken. Een lied met een heerlijke vibe dat deze plaat perfect weet af te sluiten.

Jungle 2

Kortom: Met bijna allemaal nummers die ongeveer drie minuten duren, worden klanken op Jungle’s Jungle zelden uitgesponnen. Het zijn stuk voor stuk hapklare brokjes, een move waarvoor bij Hooverphonic’s laatste album ook werd gekozen. Toch slaagt Jungle hier beter in omdat elk lied z’n eigen latente energie bevat. Soms mikt het op de dansbenen, en met andere momenten eerder op zomerse laid-back vibes. De band is er in ieder geval in geslaagd om één van de fijnste zomerplaten tot nog toe te maken. Een instant classic zou ik het niet noemen, maar wel een album dat perfect past in z’n tijdsgeest en meer moet dat soms niet zijn.

Jungle staat in de Ancienne Belgique op 8 december en er zijn nog tickets! Ik heb er zelf ook nog steeds één te koop aan de reguliere prijs (€19) dus als je er wil kopen, contacteer mij dan alsjeblieft even eerst 😉

 

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

3 reacties

  1. Pingback: Festival wishlist 2015 | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Top 10 albums van 2014 | Twee Huizen Verder

  3. Pingback: The Night VI – Drops (Jungle cover) | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?