Audio

Pistol Shrimp – Hearts EP

Pistol Shrimp - Hearts EP Artwork

Het Brits/Amerikaanse electro popduo Pistol Shrimp leerde ik kennen via enkele covers van onder meer Lorde en Coldplay. ‘Niet slecht …’ dacht ik toen, en daardoor besloot ik om ook hun eigen muziek een kans te geven. De single Between Us wist mij zeer aangenaam te verrassen en vanaf vandaag is ook hun Hearts EP gratis verkrijgbaar. Fan van M83, Passion Pit of Claire? Dan raad ik je zéker aan om verder te lezen (en anders ook, ah ja).

Pistol Shrimp is het geesteskind van de Brit David Burreddu, gecreëerd toen hij in 2011 tijdens een universitaire vakantie met muzieksoftware begon te spelen. Begin 2013 legde hij de huidige sound vast door de samenwerking met de Amerikaanse vocalist Aaron Peterson op te starten. Zelf zeggen ze hevig beïnvloed te zijn door de eighties, al vind ik hun muziek behoorlijk actueel klinken.

Pistol Shrimp

Het gelijknamige eerste lied van de EP, Hearts, hakt er meteen in. Met beats die mij aan de synthpop van Paperwhite en het eerder genoemde M83 doen denken, wist ik gauw dat dit zich zou ontpoppen tot een heerlijk nummer. Zomers, maar allesbehalve onbezonnen, vibes met een ‘oehoehoeh’-loop die in je hoofd kruipt en het geruime tijd niet meer lost. Voeg daar nog de ‘I’m so unsure of what you’re waiting for’ bridge aan toe en je hebt een topschijf vast.

Naadloos vloeit dit over in Taking Names, een lied dat vol blips steekt die ook IYES niet schuwt. Er zit meer drama in dit nummer, het valt niet lichtvoetig te noemen. Toch blijft het al met al een optimistische bedoening, en de toevoeging van de vocale samples maken dit het meest unieke lied van de EP.

Erg blij was ik ook toen ik ontdekte dat Between Us het derde nummer is. Het werd een klein jaar geleden aan de wereld voorgesteld en is hun meest mainstream song. De gelaagde vocalen en de synthesizerloop die er stevig door raast en afgewisseld wordt met enkele rustpauzes die op hun beurt gedragen worden door sobere beats, maken het even simpel als complex. Een Pistol-Shrimp-kenmerk is toch wel de heerlijk rustige bridge die naar het einde toe nog even ontploft in een ‘alles-geven’ moment. Repetitief zou je zeggen, maar het werkt wel elke keer.

Afsluiten doen we met Like A Dream, een rustig lied. Hiermee bewijst het duo nog even dat het ook in een minder grote rush z’n mannetje staat. Wederom een fijne productie met de perfect vermengde stem van Aaron. Al geef ik toe: doe mij maar de eerste drie nummers, je voelt dat de puzzel hierin nog net dat tikkeltje beter past.

Pistol Shrimp David

Kortom: ik kan weinig anders zeggen dan dat ik erg enthousiast ben over de eerste EP van Pistol Shrimp. Ze hebben het warm water er niet mee heruit gevonden, maar zijn er wél in geslaagd om het net wat anders te laten smaken en dat is gewoon erg fijn. Een duo om in de gaten te houden …

Je kan de EP gratis downloaden via de Facebook pagina van Pistol Shrimp!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?