Audio

Sia -1000 Forms of Fear

Sia 1000 Forms Of Fear Artwork

De Australische Sia en haar typerende blonde carré scoorden dit jaar een hit met Chandelier. Begin juli kwam haar album 1000 Forms of Fear uit. Twijfel je nog of je het wil kopen? Ik beluisterde het met mijn beste en meest kritische oor. 

Wie is Sia?

De 38-jarige Sia begon als een R&B-artiest in de jaren negentig en ondertussen kent het grote publiek haar als popidool dankzij het nummer Titanium van David Guetta. Net als Fall Out Boy en Panic!At The Disco heeft Sia een contract bij het label Crush Music. Sia wilt niet dat mensen weten hoe ze er uitziet. Dat was ooit anders, maar toen een fan een handtekening kwam vragen op het moment dat een vriendin vertelde dat ze kanker had, besloot Sia dat ze haar privé momenten niet wou laten verpesten door haar bekendheid.

Ze heeft heel diep gezeten in de periode die daar op volgde. De beroemdheid eiste zijn tol van haar. Op een bepaalde avond had Sia haar ‘laatste avondmaal’ besteld bij haar dealer: two of everything. Na een gesprek met een goede vriend bedacht ze zich en ging ze in therapie. Ze is na een periode onthouding van beroemdheid weer terug, maar behoudt wel het mysterie omtrent haar identiteit. Ze treedt op met haar rug naar het publiek.

Sia 1

Sia schreef in het verleden periode vooral nummers voor andere artiesten. Onder andere Rihanna en Beyoncé plukten al de vruchten van een samenwerking met de Australische songwriter. Met haar nieuwe album heeft ze haar gouden regel zelf gevolgd: Find a strong title, milk the metaphor.

Breathe Me is een ouder nummer van Sia dat recht in het hart raakt.

1000 Forms of Fear

Feit: Het album telt 12 nummers en duurt 48 minuten.

Het meest gekende nummer van het album is op dit moment Chandelier. Het is een puur popnummer dat momenteel heel hoog scoort in de hitlijsten. De lyrics van het nummer zijn niet even rooskleurig als het succes ervan. Chandelier gaat over haar alcoholisme en dat wordt duidelijk in de vers: Keep my glass full until morning light, cause I’m holding on for tonight.  Ze werd met het nummer en bijhorende videoclip ook genomineerd voor twee Video Music Awards van MTV in de categorieën  Best Choreography en Video of The Year.

Chandelier legt meteen de lat hoog voor de volgende nummers op het album en zet ook een duistere toon in de songteksten. Mijn persoonlijke  favorieten zijn Burn The Pages, Fair Game en Elastic Heart. Al staan er meerdere kleppers op. Het is een album dat je in één adem beluistert zonder de aandacht te verliezen.

Fair Game is een nummer waarin Sia zingt: “I never played a fair game”, een eerlijke bekentenis. De boodschap wordt verlicht door de speelse klanken van een xylofoon. In Elastic Heart bezingt ze de grens van haar metaforische elastiek. Het is iets compleet anders dan de andere nummers, maar past toch in het rijtje.

“I’m like a rubberband until you pull too hard, I may snap and I move fast. But you won’t see me fall apart, cause I’ve got an elastic heart.”

Het hele album vertelt het verhaal van de angsten die Sia doorstond in haar moeilijke periode. Het is bewonderenswaardig dat ze als artiest zo open is over deze problemen. De muziek haalt niet altijd het niveau dat door het geniale Chandelier werd opgesteld, maar is zeker de moeite waard om te beluisteren. Ik heb hem al meerdere keren beluisterd en krijg iedere keer een nieuw favoriet nummer op het album. 1000 Forms of Fear is, wat mij betreft, één van de betere albums van 2014. Het behoudt één stijl zonder eentonig te worden en toont tegelijk ook de veelzijdigheid van Sia.

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

1 reactie

  1. Pingback: SIA – This Is Acting | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?