Audio

FKA Twigs – LP1

FKA Twigs LP1 Artwork

Het opkomende album LP1 van de Britse FKA Twigs is online gelekt. Officieel ligt het pas op 12 augustus in de rekken en je kan het waarschijnlijk vanaf deze week online streamen, maar ik heb het al beluisterd (sorry, Twigs).

Formerly Known As Twigs

FKA Twigs is een muzikante en danseres met Jamaicaanse en Spaanse roots. Ze is geboren in Gloucestershire onder de naam Tahliah Barnett. Toen ze 17 was, verhuisde ze naar Londen om carrière te maken als danseres. Met succes, want ze is te herkennen als back-up danseres in verschillende videoclips van onder andere Jessie J (Do It like a Dude en Price Tag), Kylie Minogue en Ed Sheeran.

Ze stond bij haar vrienden en collega’s bekend als Twigs, omdat haar beenderen vaak kraken. Later voegde ze daar FKA (Formerly Known As) aan toe omdat een andere artiest al Twigs heette. In december 2012 liet ze haar eerste EP op de wereld los via Bandcamp. Voor elk nummer op de EP kwam ook een videoclip online op haar YouTube-kanaal.

Ondertussen is ze 26 jaar jong en bereidt ze zich voor op de release van haar debuutalbum LP1.

Review LP1

Wat. Een. Debuutalbum. FKA Twigs slaagt er in om compleet zichzelf te blijven en haar visie op muziek aan ons voor te leggen. Eigenzinnigheid  en futurisme zijn de kernwoorden van dit album. Veertig minuten lang, doorheen tien nummers, krijg je zotte instrumenten gecombineerd met engelengezang in een R&B-jasje te horen. Het thema van het album is jezelf haten voor de moeite die je steekt in iets waar je niets van terug krijgt. Volgens FKA Twigs zou “I love another, and thus I hate myself” , een vers van Engelse dichter Wyatt, de ondertitel van het album kunnen zijn.

Mijn favoriete nummer is absoluut Pendulum. Vijf minuten lang deed ik mijn ogen dicht en liet het nummer als een tsunami op mij af komen. Kippenvel kreeg ik ervan. Dit nummer is niet minder dan meesterlijk. Het klinkt alsof er tijdens de opnames van dit nummer een man met een beker langs de tralies van zijn gevangenis gaat. Dat in combinatie met de hoge noten die ze met haar stem haalt, zorgt voor het gevoel dat je zweeft terwijl je naar het nummer luistert.

“So lonely trying to be yours, when you’re looking for so much more,” zingt ze.

Video Girl is gebaseerd op haar ervaringen nadat ze gedanst had in de videoclips van verschillende artiesten. Als ze uitging, vroegen mensen regelmatig aan haar “Are you the girl from the Jessie J video?”, waarop ze dan doodleuk nee antwoordde. Toen ze een punt achter haar danscarrière had gezet, wou ze er niet meer over aangesproken worden. Ze hoopte dat de mensen haar herkenden voor haar muziek, zo vertelde ze in een interview met Pitchfork.

Het eindnummer van het album heet Kicks. Er naar luisteren voelt alsof je een muntje in je oor steekt: er is waait een frisse bries doorheen het nummer. Die bries voel je over je hele lijf. Ook songtekstgewijs blijft het nummer me bij. Het gaat over eenzaamheid: “What do I do when you’re not here?”

FKA Twigs

Het debuutalbum van FKA Twigs is absoluut de moeite waard. Op 12 augustus sta ik in de platenwinkel om het te kopen en daarna zal het voor een hele tijd mijn vaste gezelschap in de wagen worden, vermoed ik. LP1 heeft een duidelijke rode draad en wordt niet eentonig. Van Preface (met een vers uit een gedicht van dichter Wyatt) tot Kicks, het album vernieuwt en blijft bij.

 

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

3 reacties

  1. Pingback: De 15 allerbeste songs van 2014 | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Kwabs | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?