Galerij

Koffiebars en hun muziek (4) – Normo in Antwerpen

Normo 1

Koffiebars en hun muziek, ze zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Ik leerde reeds veel goede muziek kennen bij een lekkere kop koffie. Ik maakte mij de bedenking dat ik hier vast niet alleen mee zou zijn. Daarom deze reeks, waarbij ik bij koffiebars langs ga en de eigenaars vragen stel over hun muziekkeuze. Zet je er even bij neer, en bereid je voor op een resem gestructureerde spontaniteit.

Hoe kies je de muziek uit voor Normo, speel je waar je zelf naar luistert of wordt er meer over nagedacht?

Wouter Matthé: “Ik draai waar ik zelf graag naar luister, al is het thuis doorgaans wel iets hardere muziek. Hier moet ik uiteraard rekening houden met de plek, al gebeurt het ook dat ik ’s ochtends start met iets hevig en dan evolueer naar meer rustige muziek, of omgekeerd. Af en toe laat ik ook klanten, waarvan ik weet dat ze een goede muzieksmaak hebben, kiezen wat er speelt. Al moet het wel blijven passen in het kader.”

Jens Oris: “Uiteraard spelen we zaken die we zelf graag horen. Doorgaans niet erg melancholische muziek, dat kan zeker maar geen hele dag want dat is gewoon niet leuk voor onze klanten. ’s Ochtends mag het bijvoorbeeld wel, of op een regenachtige dag. We spelen graag in op het gemoed van de klanten en van wat er heerst in de stad. Dat maakt het ook wel leuk.”

Normo 3

Draai je volledige albums, afspeellijsten of werk je met een mengeling hiervan? Met andere woorden: hoe pak je het aan?

Wouter: “Er is niet echt een strategie aan verbonden, ik neem m’n iPod erbij en zet gewoon op waar ik op dat moment zin in heb …”

Jens: “Ik ben wel fan van het draaien van volledige albums. Dat geeft meer een constante qua sfeer. Het is heel lastig als de muziek een constante mengeling is van alles, dat ligt niet zo in mijn aard. Een plaat schept ook echt een bepaalde ambiance voor een uurtje.”

Jens Normo

Jens Oris – Foto eigendom van Jens Oris

Zijn er Normo klassiekers?

Wouter: “Neen, niet echt, al val ik wel vaak terug op hetzelfde. Ik zou misschien meer wat moeten afwisselen.”

Jens: “Er speelt hier wel vaak jazz (ook toen ik de laatste keer bij Normo was), van Miles Davis tot John Zorn. Toch hoor je ook artiesten zoals Nick Cave, en een beetje hip-hop kan altijd worden gedraaid.”

Normo 2

Heb je misschien nog een muzikale anekdote?

Jens: “Als mensen hier zitten is het leuk dat ze soms vragen wat er van muziek op staat. Zo leren ze nieuwe dingen kennen en dat schept zeker een plezante vibe. Het kunnen inspelen op bijvoorbeeld een jarige die binnen komt, door iets op te zetten wat die persoon graag hoort, dat zijn magische momenten. Het is fijn om spontaan iets in gang te steken. Zo klopt het plaatje ook qua muziek en hoe wij ons voelen. Je krijgt iets heel speciaals en uniek.”

Wil je dat nu zelf ook eens horen, vergezeld door een overheerlijke kop koffie? Dan heb ik hier nog de praktische zaken voor je: Normo – Minderbroedersrui 30 – 2000 Antwerpen // Openingsuren: maandag tot vrijdag van 10 tot 19u, zaterdag van 10 tot 18u // Facebook // Twitter

Volgende locatie in deze reeks: Café 9 in Berlijn.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

  1. Pingback: Koffiebars en hun muziek (3) – Kaffee-ine in Mechelen | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?