Audio

REID – Fractures EP

REID Fractures EP

Credits: Jack Hardwicke

Soms (okĆ©, best vaak) ontdek ik nieuwe artiesten via andere bands die ik leuk vind. Zo gebeurde hetĀ onlangs ook met REID. Deze Ierse producerĀ bracht onlangs een samenwerking uit metĀ Fiona Jane, de zangeres van Woman’s Hour, getiteld Tarnished. Het is Ć©Ć©n van de zes nummers dieĀ zijn elektronischeĀ debuut EP Fractures rijk is.

De EP bestaat voor de helft uit instrumentale nummers, en voor de andere helft uit samenwerkingen met andere artiesten voor vocals. Naast Fiona JaneĀ komen ook nog Slow skies enĀ Sam MasonĀ (van de band Die Mason Die) aan de orde. Deze drie nummers zijn zonder twijfel de meest toegankelijke, met Tarnished als heerlijke koploper.

REID wist zichzelf echter niet initieel in de kijker te werken met zijn eigen songs, maar met remixes van die van anderen. Zo gooide hij onder meer SOHN, Giraffage en Woman’s Hour (ja-ha) op een magistrale wijze door z’n computer.

REID

De Fractures EP was een werk van lange adem. Een jaar geleden schreef REID in zes weken tijd tienĀ demo’s die hij vervolgens met zich mee nam op zijn reis door Zuidoost-AziĆ« om er telkens opnieuw naar te luisteren. Wanneer hij weer thuis kwam, wist hij exact wat er nog aan moest gebeuren. Hij was zes maanden bezigĀ met het polijsten van de demo’s om tot slot enkele artiesten te contacteren die de emoties die hij wilĀ overbrengen het best zouden versterken.

Het eerste teken van leven kwam er met het gelijknamige nummer Fractures. Een duistere song met een diepe bas, gelaagd met deĀ gezangen van Slow skiesĀ die er perfect bij passen. Geschikt voor een nachtclub, maar net zo goed voor een duistere avond thuis. REID zei in een interview met ClashĀ het volgende:Ā “I really wanted to make something intense when I started this EP. I wanted to make something that people could dance to, but also something that you could listen to while staring out the window on a train journey. I am very influenced by movie soundtracks and how they draw on peoples emotions using just sound.”Ā Missie geslaagd.

Ook de derde vocalist Samuel Mason blijkt de juiste persoonĀ op de juiste plaats te zijn. Als enige man moet hij alles behalve onder doen voor de twee dames, zijn vocale rol in ScarsĀ is minstens even geniaal.

Negeer echter de instrumentale liedjes niet, uiteindelijk vormen zij de basis waarbij hij soms stemmen toevoegt. Singapore is een erg fijn exemplaar; opgebouwd rondomĀ enkele synthesizer akkoorden, aangevuld met zachte, edoch pulserende beats. Het doet wat denken aan het geluid van Gold Panda, als je diens werkĀ al eens hoorde, zal jeĀ er zeker wat van herkennen.

Jammer genoeg valt het laatste nummer GeometryĀ tegen. Het heeft een heel andere vibe dan de vijf andere songs en in dit geval is dat zeker geen verbetering. Het lied is duister en eentonig en biedt weinig meerwaarde aan deze EP.

REID Tarnished

Credits: Jack Hardwicke

Kortom: REID is erin geslaagd om een mooie debuut EP samen te stellen, met TarnishedĀ en Scars als absolute paradepaardjes. Het prachtige artwork van Fractures is trouwens van deĀ Jack Hardwicke, toch zeker even het vermelden waard.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?