Audio

BANKS – Goddess

Banks Goddess Artwork

“Looking you over, and you don’t know my name yet …” zijn de lyrics die ik Banks vorige zomer voor ’t eerst hoorde zingen. Ze zijn afkomstig uit Warm Water, een emotioneel, romantisch lied dat voor eeuwig hoog genoteerd staat in mijn eigen hitparade. Ook is het één van de veertien nummers op haar debuutplaat Goddess, die vanaf vandaag te verkrijgen is. De koningin van de pop noir, ze heeft wat te vertellen.

De openingsnoten weerklinken in het lied Alibi.Een lied dat uitstekend toont waar deze zangeres voor staat: goed geproducete (hulde aan Lil Silva e.a.) breekbare muziek, met een duistere beat als ondertoon en de ijle, lichte stem van Banks als zwanenzang. Tegelijk is Alibi één van de zes nooit eerder uitgebrachte nummers die dit album telt. De acht andere zijn, ik duld hier even geen tegenspraak, magistraal, en misschien is dat ook de reden waarom ik na het beluisteren van dit album op mijn honger bleef zitten. Waarom niet zo’n move als FKA Twigs, en een volledig nieuwe plaat op de wereld loslaten? Een beetje een gemiste kans Banks.

Credits: Williams + Hirakawa

Credits: Williams + Hirakawa

Genoeg bedenkingen gemaakt, ondertussen zijn we al lang bij Goddess aan beland. Samen met Drowning het beste nummer op dit album, een wijze keuze om ook het geheel zo te noemen. “Fucking with a goddess and you get a little colder” zingt ze zwoel. Geen levende ziel die het daar niet warm van krijgt.

Hierna volgt een lange reeks prachtige liedjes zoals we ze van Banks ondertussen gewoon zijn. De combobreaker is You Should Know Where I’m Coming From, één van de drie ballads op Goddess. Toevallig (?) ook drie nummers die we nooit eerder hoorden. Behoorlijk bevreemdend dus, ze brengt er in ieder geval diversiteit mee. Ik ben er persoonlijk iets minder fan van, maar dat is zo voor ‘treurige platen’ in het algemeen; ik kan het haar niet verwijten want het zijn sterke en doodeerlijke songs.

Stick is met voorsprong de beste nieuwkomer. Dit valt niet bij uptempo noch downtempo te plaatsen, het valt er tussenin en dat vind ik wel bijzonder. De blazers op het einde zorgen bovendien voor de mooiste outro van de hele plaat. Fuck Em Only We Know vormt de andere pijp van deze broek. Iets uitbundiger maar zonder twijfel het perfecte nummer om te combineren met Stick.

Credits: Williams + Hirakawa

Credits: Williams + Hirakawa

De lofzang over Drowning is moeilijk om uit de doeken te doen, gezien het hier echt om een gevoel draait. Een heer-lijke beat waar ik niet op stil kan zitten, wordt afgewisseld met in één adem gezongen a capella stukjes. De lyrics zijn vast voor velen herkenbaar en zij brengt ze ook met een hoog ‘fuck off’ gehalte, een topschijf.

Naar het einde toe passeren we nog de meest recente single Begging For Thread, een nummer met opvallend veel radiopotentieel. Ik vraag me al een tijdje af hoe lang men Banks hier in België nog zal negeren. Samen met de twee andere ballads volgen ook nog Change en Warm Water. Twee oudere liedjes die klassiekers zijn in haar repertoire.

Kortom: Goddess van Banks is een puike debuutplaat zonder opvallende dieptepunten. Soms is het al wat minder mijn ding maar ik kan mij voorstellen dat velen net wél fan zijn van de andere kant die ze bij momenten toont. Ik ben wel bij dat ik de deluxe editie met toch nog één ander nieuw nummer besteld heb, kwestie van net ietsje minder hongerig te zijn wanneer de laatste noot uit mijn luidsprekers weerklinkt.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

5 reacties

  1. Pingback: Kwabs | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: De 15 allerbeste songs van 2014 | Twee Huizen Verder

  3. Pingback: 3 Jaar Twee Huizen Verder, de giveaway! | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?