Audio

SBTRKT – Wonder Where We Land

SBTRKT Wonder Where We Land Artwork

Ha SBTRKT, het alias van de Brit Aaron Jerome. Sinds 2011 ken ik hem als de man achter geweldige songs zoals Wildfire en Pharaohs. Eigenlijk vind ik heel zijn gelijknamige debuutplaat één van de betere van de laatste jaren. Sindsdien hoorden we al een resem zeer uiteenlopende nieuwe nummers van z’n nieuwe plaat. Reken dus maar dat de verwachtingen ten huize Verheeken hoog gespannen stonden voor het volledige Wonder Where We Land.

Het talent van SBTRKT zit ‘m in ieder geval deels in het kiezen van de juiste vocalisten. En hij heeft de midas touch. Iedereen waar hij reeds mee samen musiceerde, wist zichzelf stevig op de kaart te zetten. Voor het nieuwe album werkte hij wederom nauw samen met Sampha, een man met een gouden keelgat. De eerste single van het album Temporary View is dan ook een collaboratie tussen deze twee. Never change a winning team.

De minst bekende stemmen zijn die van Raury en Caroline Polachek. Die eerste timmert momenteel volop aan z’n eigen carrière, met Cigarette Song als meest populaire lied tot nog toe. Piepjong ook, hij heeft amper 18 jaren op de teller staan. Ik volgde ‘m al eventjes, maar tot nog toe kan hij me niet bekoren. Het lied Higher is mijn minst favoriete song van de plaat. Caroline kan je kennen van het Amerikaanse duo Chairlift. Dit jaar bracht ze al een album uit van haar solo-project Ramona Lisa. Lookaway is een ‘specialleke’ maar wel een groeier, ik vind het in ieder geval steeds beter worden. Als je in de juiste mood bent, werkt het ook live, dat ervaarden we op PITCH in Amsterdam deze zomer.

Op de intro Day 1 en het intermezzo Day 5 na, staan er slechts twee solostukjes op WWWL. Zowel Lantern als Everybody Knows tonen Aaron’s talent. Zeker het tweede lied heeft een heerlijke laid-back vibe waar ik enorm fan van ben. Dat gaat hier nog veel door het huis galmen. Wel vreemd dat dit geen instrumentaal lied is, maar dat ik toch nergens terug vind wiens stem we erop horen. Laat ’t gerust na als je dit weet 🙂

SBTRKT

Credits: Charlotte Rutherford

Eén van z’n grootste wapens heeft Jerome nog achter de hand gehouden, namelijk Jessie Ware. Deze dame staat ondertussen echt wel op eigen benen, getuige haar tweede album Though Love dat binnenkort verschijnt. Gelukkig had ze nog even tijd om haar klasse uit te lenen aan Problem Solved. Een lied met een machtige jazzy piano als draagvlak. Het bouwt verder op de sfeer van Everybody Knows, en zou nog véél langer mogen duren.

Wat mij opvalt, is dat SBTRKT op meerdere momenten duidelijk afstand neemt van zijn gekende strakke elektronische geluid. Ik schrok me een hoedje toen ik NEW DORP. NEW YORK voor ’t eerst hoorde. Toch laat Ezra Koenig, frontman van Vampire Weekend, het werken en is het een aanstekelijk lied. Ook Gon Stay is een vreemd, kabbelend nummer. SBTRKT x Sampha gone pop. Net zoals de samenwerking met Denai Moore, de derde single van WWWL die recht de charts in kan. Maar Denai is een getalenteerde jongedame en dit is zonder twijfel een fijn lied.

Kortom: Waar SBTRKT in 2011 een coherent en ijzersterk debuut neer pootte, is z’n opvolger in 2014 veel experimenteler van aard. Aaron heeft meerdere pogingen gedaan om buiten z’n comfortzone te treden. Sommige al wat meer geslaagd dan andere. Hoewel ik sceptisch tegenover WWWL stond na de eerste singles, kan ik nu zeggen dat het best een mooie plaat geworden is. SBTRKT heeft er in ieder geval zijn reputatie als producer mee bevestigd. Ik ben nu alvast benieuwd naar z’n volgende move en kijk uit naar z’n concert in Vooruit op 17 november, met Denai Moore als voorprogramma (er zijn nog kaarten!).

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

2 reacties

  1. Pingback: Festival wishlist 2015 | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Top 10 albums van 2014 | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?