Audio

TALA – Black Scorpio

TALA Black Scorpio Artwork

TĀLĀ, volgens Wikipedia is dit een ritmische cyclus van een bepaald aantal tellen. Volgens mij is het eerder de artiestennaam van een interessant nieuw figuur in de muziekscène. TĀLĀ is een Britse zangeres met Iranese roots. Na haar debuut EP The Duchess die in april verscheen, heeft ze nu haar nieuwe single Black Scorpio uit. Dringend tijd dus om deze dame aan je voor te stellen!

De muziek die TĀLĀ maakt, doet door de gemengde invloeden denken aan M.I.A. Toch heeft die laatste meer een eclectisch en etnisch geluid, terwijl dat van TĀLĀ grotendeels onder de meer straightforward elektronische vlag valt. The Duchess telt drie zeer verschillende, edoch uitstekende, nummers. Opener Serbia is veruit het meest toegankelijke, het refrein ervan is behoorlijk catchy. Verder wordt het gedreven door een stevige beat (of moet ik ‘een tala’ zeggen?) en allerhande stemgeluiden die hier zonder twijfel een radio-proof deuntje van maken.

On My Own In Hua Hin klinkt behoorlijk arabisch in mijn oren. Vergis u echter niet, Hua Hin ligt in Thailand, TĀLĀ schreef dit lied dan ook na het bijwonen van een huwelijk daar. De melodie begint als een straatfeest en slaat vervolgens gauw om naar een meer dansbare vibe. Een heerlijk nummer dat ik niet kan linken aan iets wat ik eerder hoorde. Stijl, dat heeft TĀLĀ met hopen. Het derde lied The Duchess heeft elementen van de twee vorige; de beats van Serbia en de exotische klanken van On My Own In Hua Hin. Toch is ook dit nog iets helemaal anders. Uitdrukkelijk gezongen wordt er niet in dit lied, maar vocalen mist het allerminst. Moeilijk om te omschrijven, dit moet je echt even horen.

TALA

TĀLĀ’s nieuwste single Black Scorpio, de eerste van haar tweede EP, is nog maar pas uit. De beat hakt er hier meer in dan ooit tevoren. Hij doet me met momenten aan de nieuwe plaat van Beyoncé denken. Behoorlijk chaotisch klinkt het, met blazers en vocale samples aangevuld met ‘tig blips en andere details. Toch vind ik het een wreed wijs nummer. De bakken dynamiek, let maar eens op de talloze opbouwen, rustpauzes en sfeerwissels, die toch soepel in elkaar verweven zijn, maken duidelijk dat hier veel kunde achter steekt.

Kortom: laat er echt even geen twijfel over bestaan dat TĀLĀ één van de boeiendste nieuwe artiesten is die ik in 2014 reeds leerde kennen. Op zichzelf is ze gigantisch goed, laat haar nu even een samenwerking doen met M.I.A. of een vergelijkbare artiest en ze is definitief vertrokken voor nieuwjaarsvuurwerk.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

2 reacties

  1. Pingback: TĀLĀ – Alchemy EP | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?