Audio

Caribou – Our Love

Caribou Our Love Artwork

Meer dan vier jaar heeft de Canadees Dan Snaith, Caribou, erover gedaan om een vervolg te breien aan zijn laatste plaat Swim. Het heet Our Love en de gelijknamige single en Can’t Do Without You kenden we al. Ondertussen heb ik ook de rest beluisterd en ben ik stukje voor stukje dieper in zijn wereld gedoken. Eentje die ik tot nog toe eigenlijk niet goed kende, maar waar ik graag nog veel meer van wil horen …

’t Is een geniaal nummer, dat Can’t Do Without You. Bomvol latente dansbaarheid steekt het. Het balanceert gedurende bijna vier minuten op de spanning tussen ingetogenheid en uitbundigheid. Bovenal wordt dit met veel precisie gebracht zoals slechts weinigen dat kunnen. Meer dan terecht de opener van dit album, tevens een uitstekende smaakmaker voor de rest.

Silver is een nummer dat Moby ook nog kon hebben gemaakt. Het creëert in elk geval de sfeer die ik bij de meeste van zijn werk ook ervaar. Zelf vertelt hij erover dat hij altijd al eens een lied wou maken met een oneindige groovy loop. Initieel wou hij louter dat op Our Love gooien, als een kort tussenstukje. Uiteindelijk plaatste Owen Pallet, een andere muzikant, de strijkers op het lied en begon het een heel eigen leven te leiden.

Caribou 2

Credits: Thomas Neukum

Toch wel een favoriet van mij is Our Love. Eén van nummers met een meer dansbare inslag. Een onvoorspelbaar lied ook, de eerder kalme beat die je in het begin hoort verdwijnt ergens in het midden plots. Deze maakt na een rustiger moment plaats voor iets wat aardig als een vertraagde versie van Inner City’s Good Life klinkt. Een topschijf.

Wat later krijgen we Second Chance op ons bord. Even dacht ik dat het ingezongen werd door FKA Twigs. Het past namelijk perfect binnen heel haar universum. Toch komen de vocals van Jessy Lanza, een artieste waar Dan Snaith zelf enorm naar opkijkt. Bovendien zijn ze beide afkomstig uit dezelfde stad in Canada. Zonder twijfel een erg mooie combinatie, dit duo. Het zal ook niemand verbazen dat hij haar mee brengt als voorprogramma bij z’n concerten dit najaar.

Julia Brightly is een bijzonder iets. Deze dame is niet zolang geleden overleden en beschouwt Dan als één van de meest inspirerende personen die hij ooit heeft gekend. Vijftien jaar geleden ontmoette hij haar als een man. Ze was meerdere jaren z’n geluidsingenieur en toerde geruime tijd mee. Gedurende die periode uitte ze zichzelf als transgender en haar overgangsproces van man naar vrouw heeft Caribou van dichtbij mee gemaakt. Kanker werd haar uiteindelijk fataal, iets waarvan ze tot een week voordien niet eens wist dat ze ermee rond liep. Het lied is een eerbetoon aan de geweldige persoon die ze was. Het abrupte einde ervan is allesbehalve verwonderlijk als je het verhaal kent.

Caribou

Credits: Jason Evans

Het vreemdste instrument dat je op het album hoort is de panfluit uit Mars. Deze vormt samen met een drukke beat het geraamte van dit lied. Waar het mij vooral bij stil liet staan, is bij de zuiverheid die in heel dit album wordt doorgetrokken. Waar Swim eerder het wazige nachtleven opzocht, klinkt Our Love glashelder overdag. Ieder gebruikt instrument is uitgepuurd en werd rechtstreeks geïmplementeerd zonder enige vorm van ruis of vervorming. De inspiratie om voor deze manier van werken te gaan, haalde Caribou vooral uit de klassieke soul albums. Stevie Wonder, Shuggie Otis en Sly Stone, allemaal brengen ze een no-nonsense direct geluid dat Dan ook in dit album wou steken.

Kortom: Our Love is zo één van die platen waar ik dit najaar niet uitdrukkelijk naar uitkeek, maar wel door was geïntrigeerd dankzij de singles. Ze is sowieso erg ver boven mijn verwachten uitgestoken en heeft bij deze Caribou definitief op mijn persoonlijke muzikale kaart gezet. Must hear.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

3 reacties

  1. Pingback: Top 10 albums van 2014 | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?