Audio

Jessie Ware – Tough Love

Jessie Ware Tough Love Cover

De Britse flapuit Jessie Ware is zo iemand die mij al sinds het begin van haar carrière kan bekoren. Ik heb ook geen flauw idee wanneer ik haar leerde kennen, ik vermoed ergens ten tijde van haar eerste samenwerkingen met SBTRKT (herinner je je Nervous nog?). In de zomer van 2012 verscheen haar debuutalbum Devotion, een plaat die hier nog steeds vaak wordt gedraaid. Begin dit jaar dook ze wederom in de studio, in het goede gezelschap van onder meer Dev Hynes en Julio Bashmore, het resultaat daarvan heet Tough Love.

Het gelijknamig nummer opent ook het album. Jessie Ware tilt er haar gezangen een octaaf hoger in dan wat we van haar gewend zijn, een move die ze later in Champagne Kisses nog eens herhaalt. In een interview met de BBC vertelde ze daar nog dit over: “I was like, ‘oh no, don’t make me do that’. And I tried it. Now I’m dreading – dreading – singing that one live!” Blijkt dat niet ten onrechte te zijn, in de eerste concerten van haar Tough Love tour heeft ze geprobeerd om het zoals het origineel te zingen, om het later toch een octaaf lager in te zetten. Schoenmaker blijf bij je leest, zou je kunnen zeggen? Niet per se, want op plaat vind ik het wel een heel mooi lied.

Tough-Love-photo-1

“I’m no good at upbeat, I’m not going to lie. I need really depressing, mid-tempo, high-pitched stuff” zei ze in datzelfde interview. Eigenlijk weet je dit wel al wanneer je Jessie’s werk een beetje kent. Tough Love liegt er niet om, er staan een tweetal ballads pur sang op (Say You Love Me en Pieces) en ook de rest klinkt eerder treurig. Toch valt het allemaal wel mee bij Ware, de grote vertolkster der dramatiek is ze evenmin. Liedjes zoals Cruel en Sweetest Song vallen er mooi tussenin, en ze weet dat ze daar goed in is. Beide geniale songs die de heerlijke sfeer van Devotion perfect verder zetten.

Melodisch gezien steekt vooral Want Your Feeling er bovenuit. De instrumental klinkt namelijk (opzettelijk uiteraard) een tikkeltje ‘vals’ in de oren. Dit laat het lied zeker vanaf de eerste seconde opvallen. Eerst was ik hier niet zo’n fan van maar na een beetje wennen vind ik het eigenlijk echt wel geslaagd. Zou nog een goede volgende single zijn.

Tough-Love-photo-7

Nog zo’n apart geval is Keep On Lying. Hier herken ik van alles in. Eerst dacht ik aan kermismuziek, daarna aan liftmuziek vanwege de eentonige melodie en vervolgens concludeerde ik dat dit een prima kerstliedje zal zijn. Dit vooral dankzij de langgerekte gezangen die er overal in verwerkt zitten. Momenteel twijfel ik nog wat aan dit nummer, maar ik zie er zeker een groeier in.

Kortom: Jessie Ware heeft met Tough Love een waardige opvolger voor haar debuutplaat uit. Ze lost er mijn verwachtingen in elk geval mee in. Een beetje jammer van die twee ballads die mij lichtjes op de zenuwen werken maar gelukkig maken nummers zoals Sweetest Song en Champagne Kisses het totaalplaatje ruimschoots goed.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

3 reacties

  1. Pingback: Lokerse Feesten 2015, dag 7: Tout Va Bien, Rae Morris & Tori Amos | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Nicki Minaj – The Pinkprint | Twee Huizen Verder

  3. Pingback: De 5 nieuwe favorieten van oktober | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?