Galerij

Koffiebars en hun muziek (5) – Café 9 in Berlijn

20140911_Berlijn_0182

Koffiebars en hun muziek, ze zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Ik leerde reeds veel fijne muziek kennen bij een lekkere kop koffie. Ik maakte mij de bedenking dat ik hier vast niet alleen mee zou zijn. Daarom deze reeks, waarbij ik bij koffiebars langs ga en de eigenaars vragen stel over hun muziekkeuze. Zet je er even bij neer, en bereid je voor op een resem gestructureerde spontaniteit.

Hoe kies je de muziek uit voor Café 9, heb je een plan van aanpak?

Philipp Reichel: “We zijn van mening dat je dezelfde tijd moet nemen voor koffie als voor muziek. Café del Mar of andere liftmuziek zal je hier nooit horen. Binnenkort starten we met een ‘vinyl van de week’ die gekozen is samen met OYE Records, waar we vrienden hebben. Dit album zal je hier gedurende een maand kunnen kopen, zodat je thuis opnieuw kan beluisteren wat je hebt ontdekt. De platenspeler wordt vaak gebruikt, samen met de iPod, waar vooral nieuwe dingen op staan.”

20140911_Berlijn_0190

“Er is een band tussen creatievelingen en koffie, ze drinken het allemaal. Hier komen frequent DJ’s en artiesten zitten om te werken. Ook chefs zijn vaak muzikanten, DJ Morales is hier af en toe en dat is een kok voor zover ik het weet. We hebben veel vaste gasten waardoor we de kans krijgen om hen beter te leren kennen. We deinzen er niet voor terug om in rush hour kalmpjes van plaat te veranderen. Dat geeft plots een heel andere dynamiek. De mensen kennen ons dus ze kunnen dat wel aan. (lacht)”

Philipp Reichel

Philipp Reichel

“Ikzelf ben van opleiding geluidsingenieur, daardoor ben ik zelf graag met muziek bezig. De andere aanwezige barista is fotograaf en de derde DJ. Toen we hier startten stond er een oude piano. Men wou die weggooien maar dat kreeg ik niet over mijn hart waardoor ze in de kelder onder de bar is beland. Af en toe speel ik daarop en de mensen die aan het raam zitten, luisteren dan mee. Dat geeft een speciale sfeer!”

Heeft Café 9 z’n klassiekers, albums die jullie vaker draaien dan andere?

Philipp: “Goh, we draaien vele genres op verschillende tijdstippen. Vaak klinkt het allemaal wat meer pushy op het einde van de dag. Nicolas Jaar, Jaydee, Robert Glasper Experiment, Electric Wire Hustle, Talking Heads, Jimmy Hendrix, Bruce Springsteen voor de fans, Flume, Lenny Kravitz, The Black Keys, Bill Evans en Otis Redding vormen een deeltje van de platen die hier staan. De jazz is eerder voor ’s ochtends.”

20140911_Berlijn_0197

“Ik speel met het idee om tijdens Street Food Thursdaycoffee & spirits‘ te organiseren. ’s Avonds drinken de mensen geen koffie maar wel cocktails op basis daarvan, die we ook hebben. Wij zouden dit graag combineren met DJ-sets. Ook hebben we een boon voor de combinatie van eten en muziek. Bij Stil In Berlin stelt een foodie elke week een speciale playlist samen. Verder doen we actief mee aan de promotie van het Stadt Land Food festival, wat begin oktober plaats zal vinden (op dit moment dus) rondom de Markthalle Neun. Er steken nog wel enkele ideetjes in mijn hoofd maar die zijn voorlopig geheim!”

20140911_Berlijn_0198

Wil je dat nu zelf ook eens horen, vergezeld door een overheerlijke kop koffie? Dan heb ik hier nog de praktische zaken voor je: Café 9 – Eisenbahnstr. 42 – 10997 Kreuzberg Berlijn, Duitsland // Openingsuren: maandag tot woensdag van half 8 tot 18u, donderdag van half 8 tot 22u vrijdag, zaterdag van half 8 tot 18u // Facebook

Volgende locatie in deze reeks: TBD.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?