Audio

Zola Jesus – Taiga

Zola Jesus Taiga Artwork

Een tijdje geleden stelde ik deze dame al aan je voor. Nu haar album Taiga op de markt ligt, wil ik het er dan ook graag nog even over hebben. Zola Jesus zei zelf in een interview eerder al over haar album dat het de meest toegankelijke muziek is die ze al maakte in haar carrière. Eens luisteren!

Taiga telt twaalf nummers en is al het vijfde album van Zola Jesus. In 2009 kwam haar eerste studioalbum The Spoils uit. Drie van de vijf albums werden uitgegeven onder het label Sacred Bones Records. Alleen het tweede en het laatste album hadden een ander label. Taiga zal uitgegeven worden bij de platenmaatschappij Mute Records.

Taiga

De Russische roots van Zola Jesus zijn hoorbaar in de titelsong, Taiga. Verder is het een bombastisch nummer met veel dramatiek. Het midden van het nummer neemt een verrassende wending met een verandering in het ritme. Bij dit lied vind ik dat niet zo’n fijne verandering, maar misschien ben ik op dat vlak te conservatief.

Dangerous Days is ondertussen al een meezinger van formaat geworden in onze huiskamer.

Hunger begint met trompetten en doet de vraag ‘Waar is dat feestje?’ rijzen. De drum zit goed en ook hier laat Zola Jesus haar stem in volle ornaat weerklinken. Dit is misschien wel een nummer voor de hitlijsten, wie weet. Al hoop ik tegen het midden van het lied wel dat er een ritmeverandering wordt doorgevoerd (misschien toch niet zo conservatief dan). Mijn wens wordt ingewilligd. Alle cliché EDM-eigenschappen ingerekend (echo op het einde, hoge uithalen…), blijft het nummer een typische Zola Jesus.

Go (Blank Sea) is een nummer waarvan ik nu al weet dat ik er na een aantal keer gek op zal zijn. Het is zo’n soort nummer waar ik in het begin meestal nogal weigerachtig tegenover sta (had ik ook regelmatig bij het album van Sia) en na een tijdje met een vleugje schaamte meezing.

 Favo nummer: Ego

Zola Jesus

Credits: Jeff Elstone

Nail heeft iets wat mij altijd weet te raken: een tweestemmig begin en stilaan opbouwen naar een dramatisch baroknummer.

Ironisch toetsje: It’s Not Over als eindnummer van het album.

Zola Jesus toont met dit album haar talent. Een dijk van een stem, gevoelige songteksten en meeslepende melodieën. Zoals elk album bevat het nummers die me minder meeslepen, maar  het album op zich is het helemaal. Een overlevingspakket voor Zola Junkies dat tevreden stelt, maar ook doet hunkeren naar meer.

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

3 reacties

  1. Pingback: Zola Blood – Meridian EP | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?