Audio

Billie Black – 000100 EP

Billie Black EP Artwork

Eigenlijk is het één van mijn slechte gewoontes: als ik ineens héél veel mooie muziek tegen kom, moet de rest van de wereld even wijken. Zo ging het ook in het begin van deze week. Eén van de ‘schuldigen’ heet Billie Black, een 19 jaar jonge singer-songwriter uit Londen die pas haar debuut EP uit heeft. Hij heet 000100 en bevat vier beeldschone, soulvolle songs. En of je ze gehoord moet hebben.

Het eerste wat ik van Billie hoorde, was haar samenwerking met Mura Mura. This Simple Pleasure is een zeer dansbaar nummer met een Disclosure x SBTRKT (Pharaohs) vibe. Anders dan haar eigen werk, dat rustiger van aard is, maar zonder twijfel een geslaagde eerste kennismaking.

Op haar eigen EP wordt de house ingeruild voor soul, maar de beats blijven. Openingsnummer I Don’t Need Another Lover is zo’n perfect voorbeeld van muziek op de grens tussen hippe club en slaapkamer. Chapeau voor de ‘don’t-mess-with-me‘ air die ze al in haar lyrics kan steken. Je lacht niet met Billie Black.

Billie Black

Do You Really zoekt het wat rustiger, richting de R&B ballad-hoek. De melodie is niet extreem bijzonder, hier is het vooral haar stem die in de verf wordt gezet. Haar mooie, zoete, gepolijste stemkleur waar ik sowieso uren naar zou kunnen luisteren. Het maakt ook dit lied geslaagd, al is het mijn minst favoriete van de EP.

Het derde lied, Black & White, trekt het tempo weer een haartje omhoog. Ook dit is geen uitbundig nummer, maar wel een beeldschoon exemplaar. De gitaaraccenten geven het tegelijk een retro, warm en aards gevoel mee. Met voorsprong het lied dat bij mij het meest de gevoelige snaar raakt.

Eindigen doen we met I Waited For You, een song die mij gauw aan James Blake deed denken. Het wisselt stukken met een diepe, sobere baslijn af met meer melodische, emotionele gedeeltes. Ook hierboven spant haar stem de kroon, maar ze staat zeker mooi in balans tot de melodie.

Billie Black heeft zich met haar 000100 EP in een subgenre gevestigd dat in de geniale regionen momenteel vooral door mannen wordt bevolkt (correct me if I’m wrong) en ze staat er haar mannetje meer dan goed. Ik kan momenteel erg weinig aanmerken op wat ze doet, behalve dan dat ik zit te popelen om meer eigen werk én misschien een collaboratie met één van bovenstaande andere artiesten te horen. Dat zou magisch vuurwerk geven.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?