Audio

De 15 allerbeste songs van 2014

THV Songs Top 15 2014

Dit jaar publiceer ik op Twee Huizen Verder in tegenstelling tot alle voorgaande jaren niets over mijn favoriete albums. Niet omdat ik geen lijst samengesteld heb, je kan ‘m wel degelijk lezen bij Indiestyle, maar omdat ik dit jaar niet het gevoel had dat dit dé lijst was die ik moest maken. Begrijp me niet verkeerd, in een muziekwereld waar het steeds meer om individuele liedjes lijkt te draaien, een album is lang niet altijd het ‘einddoel’ zoals het dat vroeger was, apprecieer ik nog steeds een mooie plaat. Toch voel ik dat er bij mijzelf een evolutie gaande is, ik luister alsmaar vaker naar mijn eigen ‘verzamelalbums’ (playlists) in plaats van tien nummers van dezelfde artiest na elkaar. Vandaar dus dit lijstje, voor mij een ultieme verzamelaar die als titel 2014 mag dragen. Bij een deel van de liedjes geef ik tekst en uitleg, de rest is volledig aan jou om te ontdekken, zoals het een echte verzameling betaamd.

15. Katy B – Play (feat. Sampha)

Katy B

 14. Jessie Ware – Tough Love

Jessie Ware

13. Little Dragon – Klapp Klapp

Little Dragon

12. Caribou – Can’t Do Without You

Caribou

Credit: Thomas Neukum

11. La Roux – Uptight Downtown

La Roux 1

Credits: Simon Procter

10. Jungle – Time

Jungle 2

9. SBTRKT – The Light (feat. Denai Moore)

SBTRKT

8. SOHN – Artifice

SOHN

Credit: Christian Pitschl

7. Jamie XX – Girl

Jamie xx

Credit: Jamie James Medina

 6. Alt-J – Hunger Of The Pine

Alt-J

Credit: Gabriel Green

5. Banks – Drowning

BANKS

Credits: Williams + Hirakawa

Hoewel BANKSdebuutplaat toch niet helemaal geworden is wat ik ervan verwacht had, een aantal geniale nummers staan er wel degelijk op. De keuze tussen Goddess en Drowning was zo hartverscheurend dat ik eigenlijk nog steeds niet zeker weet of ik de juiste keuze heb gemaakt. Toch waren er weinig ‘drops’ dit jaar zo onweerstaanbaar als die in dit lied, reden genoeg om het tot de opener van de top vijf te bombarderen.

4. FKA Twigs – Two Weeks

FKA twigs

Credit: Jamie James Medina

Niemand anders zag ik ooit zo sensueel over een podium kronkelen als FKA twigs. Haar passage in de AB was weergaloos, net zoals haar debuutalbum dat deze zomer verscheen. Two Weeks is een lied waar ondertussen een berg herinneringen aan vastzitten, die ik hier toch niet uit de doeken ga doen 😉 En of ik ook blij ben dat ik er onlangs de witte 12″ van heb gekocht!

3. Woman’s Hour – Conversations

Woman's Hour

Credit: Steve Gullick

Ook de geheimzinnige, edoch zeer sympathieke, band Woman’s Hour stelde z’n eerste full album dit jaar aan de wereld voor. Ik ben er niet laaiend enthousiast over maar één van mijn favoriete liedjes van 2014 staat er wel op, namelijk Conversations. Met “Conversations, we should have with ourselves, that we won’t share with anyone else. Awkard moments of strange affection, that could have been shared with anyone else. Not that it helps.”  heeft het heerlijke, herkenbare lyrics die ik al -minstens- duizend maal heb meegezongen. Een prachtig nummer waar ik sporadisch ook nog eens de tranen van in de ogen krijg.

2. Låpsley – Falling Short

Lapsley

Credit: Harvey Pearson

Wonder boven wonder heeft het meest recente lied uit deze lijst de tweede stek veroverd. De jonge, veelbelovende artieste Låpsley heeft met Falling Short een beeldschoon nummer gecreëerd. De lyrics snijden door merg en been, de piano en sobere lading beats maken het kippenvel-moment af. Hou zeker een oogje op Twee Huizen Verder indien je haar muziek fijn vindt, in het begin van het nieuwe jaar verschijnt er een artikel over haar Understudy EP …

1. Chet Faker – Gold

Chet Faker

Credit: Lisa Frieling

De nummer één van deze lijst bepalen was een quasi onmogelijke klus met zo’n stevige top vijf. Uiteindelijk heb ik besloten om het op gevoel te spelen én heb ik daarbij (toevallig?) voor dezelfde artiest als mijn lief gekozen. Chet Faker bracht in 2014 een erg mooi album uit met daarop vele songs die mijn hart het hof maakten. Gold spant desalniettemin de kroon. “You gotta know, I’m feeling love. Made of gold, I’ll never love a, another one, another you. It’s gotta be love I said it.

En tot slot alle songs nog eens in een droge, overzichtelijke lijst:
1. Chet Faker – Gold
2. Låpsley – Falling Short
3. Woman’s Hour – Conversations
4. FKA twigs – Two Weeks
5. BANKS – Drowning
6. Alt-J – Hunger Of The Pine
7. Jamie xx – Girl
8. SOHN – Artifice
9. SBTRKT – The Light (feat. Denai Moore)
10. Jungle – Time
11. La Roux – Uptight Downtown
12. Caribou – Can’t Do Without You
13. Little Dragon – Klapp Klapp
14. Jessie Ware – Tough Love
15. Katy B – Play (feat. Sampha)

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

5 reacties

  1. Pingback: De 15 allerbeste songs van 2015 | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?