Audio

Jonas Winterland – Zwaartekracht en andere verzinsels

Jonas Winterland Zwaartekracht Cover

Tussen al dat buitenlands geweld, mag er op Twee Huizen Verder ook af en toe wel wat meer geschreven worden over Nederlandstalige artiesten, vond ik zo. En aangezien het vaste team daar niet zo in thuis is, werd ik tot gastblogster gebombardeerd. Ik stel jullie dan ook met enige trots mijn recensie voor van Jonas Winterland’s nieuwste plaat: Zwaartekracht en andere verzinsels.

Nederlandstalige muziek heeft vaak het imago een beetje oubollig te zijn. Tot enkele jaren terug was het ook niet mijn ding, geef ik eerlijk toe. Maar ik ben ondertussen bekeerd. Want ons aller eigenste Nederlands kan toch ook zó mooi klinken. Daarvan is dit album het bewijs!

Mijn eerste kennismaking met Jonas Winterland zal van ergens in 2013 dateren, toen op Radio 1 Altijd halverwege, dé hit van zijn debuutplaat, plots opdook. Prachtig vond ik dat nummer; het is nog steeds één van mijn favorieten. Naast zijn unieke timbre viel vooral de zorgvuldige woordkeuze op. Mijn interesse was gewekt en ik keek dan ook al ongeduldig uit naar de opvolger Zwaartekracht en andere verzinsels.

Jonas Winterland 2

Credit: Diego Franssens

Wat ik zo ongelofelijk vind aan de muziek die Jonas Winterland maakt, is dat ze eenvoudig en eerlijk is, maar tegelijk ook heel wat gevoelens losmaakt. Hij zingt niet over Hollywood glam, maar over de gewone dingen des levens. Zoals over soep en over boeken. En over dingen waar iedereen wel eens van wakker ligt.

Op het album staan heel wat vrolijke up-tempo liedjes met een hoog Yevgueni-gehalte, zoals Dokter alstublieft en De jaren van verstand, afgewisseld met iets rustigere songs. Hieronder volgen enkele van mijn favorieten.

Eén van de meest bijzondere nummers op dit album is toch wel Het meisje uit het lied waarin Winterland een ode brengt aan enkele van zijn Vlaamse muzikale voorbeelden. Naast satelliet Suzy en Irene passeert ook Mia hier namelijk de revue. En dat maakt dit lied ook meteen een stuk emotioneler, en een mooi eerbetoon aan Luc De Vos!

In Vox op Radio 1 staat Ik hou je warm al een tijdje in de top 10 geparkeerd, en terecht. Het is een hartverwarmend winterlied dat me af en toe aan Altijd halverwege doet denken.

De zwaartekracht, mijn absolute favoriet, is een lied dat voor mij eeuwig op repeat mag blijven staan. Ik word er helemaal relaxed van! Naast een prachtige melodie, heeft dit nummer ook een geweldig mooie tekst. Het is een rustig, dromerig nummer over even ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Pure poëzie op muziek. Chapeau, Jonas, chapeau. Ik kijk er al naar uit om dit eens live te mogen horen …

Wie ik ben en hoe ik heet is een nummer over dementie, geïnspireerd door de documentaire Extreme love: dementia van tv-maker Louis Theroux. Het is een nummer dat je confronteert met dingen waar je soms liever niet te veel over nadenkt, maar dat maakt het nummer voor mij des te sterker. Ach, gewoon luisteren, je zal wel begrijpen wat ik bedoel.

Jonas Winterland 1

Credit: Diego Franssens

Niemand lijkt op jou vind ik tot slot op muzikaal vlak een topper. Het is denk ik vooral de keuze van instrumenten die het nummer speciaal maakt. Zoals bijvoorbeeld de harp die halverwege plots opduikt. Ook kan ik het hoge muziekdoos-gehalte van dit nummer zeker smaken!

Al wie fan is van een goed Nederlandstalig lied, kan dit album maar beter in huis halen. Maar ook wie zich er meestal niet aan waagt, raad ik aan om toch eens te luisteren naar Jonas Winterland. Zwaartekracht en andere verzinsels zou wel eens een echte eye-opener kunnen zijn.

Geschreven door Winke Minnebo.

Geplaatst door

Soms kunnen er op Twee Huizen Verder mensen buiten het vaste team ook hun ei kwijt. Gelegenheidsschrijvers, specialisten of gewoon personen die iets te vertellen hebben. Wil je gastblogger worden? Contacteer ons!

Iets toe te voegen?