Audio

Ones to watch in 2015

Ones to watch in 2015

Eerlijk gezegd stond dit lijstje niet in onze oorspronkelijke planning. Toch kriebelde het op nieuwjaarsdag weer ongelofelijk hard toen ik dat van 2014 herlas. Nieuwe bands ontdekken en hen zien groeien, blijft voor mij één van de allermooiste dingen die ik op muzikaal blogvlak mee mag maken. Soms is het echter o zo moeilijk om het kaf van het koren te scheiden, ik denk dat ik zeker ook voor mijn medebloggers spreek door te zeggen dat we er allemaal af en toe wel eens ‘naast’ zitten. Ook dat is uiteraard relatief, want niet elke band heeft als doel om de hitlijsten te bestormen. Toch heb ik mijn best gedaan om in onderstaande selectie de balans te zoeken, tussen bands met het potentieel om héél groot te worden en/of groepen die gewoon erg goed zijn, wat er ook gebeurt.

Oh Wonder

Oh Wonder - Shark Artwork

Sinds hun debuutsingle Body Gold die in september verscheen, heb ik elke twee maand al trouw over Oh Wonder geschreven. Dit mysterieuze duo uit Londen brengt elke eerste dag van de maand een nieuw nummer uit, een verzameling die uiteindelijk hun debuutplaat wordt. Ze hebben een heerlijk poppy geluid dat erg catchy en emotioneel geladen is zonder melancholisch te zijn. Iedere single tot nog toe, ook hun meest recente The Rain, is er boenk op.  Twee mensen met zoveel talent, die kunnen niet anders dan overal worden gehoord in 2015.

Klo

Klo

Nog een duo waar ik eerder over sprak, ditmaal uit Australië. Simon Lam en Chloe Kaul vormen samen Klo en maken samen sensuele, elektronische R&B. Begin november brachten ze hun Cusp EP uit die hier reeds vaak op repeat stond. Of het geluid van deze artiesten ooit groot in Europa zal worden, betwijfel ik, maar ze zijn het zo hard waard om in de gaten te houden.

IYES

IYES

Wie Twee Huizen Verder ietsje trouwer volgt, weet dat de liefde voor het Britse duo IYES groot is. Josh Christopher en Melis Soyaslanová ontmoetten elkaar in 2012 en waren initieel niet van plan om samen muziek te maken. Uiteindelijk is Melis (gelukkig) nog van gedacht veranderd en startten ze samen aan enkele demo’s zoals Lighthouse. Met grotere releases zoals Breathe en Glow die bol staan van een heerlijk synthesizer geluid en machtige vocals is de rest geschiedenis. Met talloze demo’s achter de hand ligt de weg wijd open voor de release van hun debuutalbum in 2015.

Låpsley

Lapsley

Credit: Harvey Pearson

Als er één artieste is in deze lijst op wiens doorbraak ik al mijn geld zou inzetten, is het Holly ‘Lapsley‘ Fletcher wel. Deze 18 jaar jonge Britse heeft met Falling Short één van de mooiste songs van 2014 geschreven én onlangs bij XL Recordings getekend. Maandag 5 januari verschijnt haar magistrale Understudy EP, ons artikel staat alvast klaar, and you’re in for a real treat!

FYFE

FYFE

Toen we FYFE in november 2013 zagen als voorprogramma van London Grammar waren we geïntrigeerd, maar nog niet overtuigd. Ondertussen ben ik er wel zeker van dat deze artiest talent heeft, en de rest van de wereld is hem ook volop aan het ontdekken. Z’n beste lied tot nog toe is For You, mede dankzij de lekker jazzy instrumentale solo op het einde. Op 9 maart verschijnt z’n debuutplaat Control, en die zal je hier sowieso zien passeren.

La Plage

La Plage

België boven is het in deze lijst niet geworden, maar het Waalse trio La Plage verdient zonder twijfel een stek. Met Mark en Rendez-Vous brachten ze in 2014 hun eerste twee laid-back popsongs uit. Ondertussen horen ze bij het Honeymoon label samen met o.a. Anna Of The North, nog zo’n veelbelovende artieste. Hun muziek doet het momenteel vooral goed samen met wat zonneschijn, maar ik geloof dat ze in 2015 nog veel meer voor ons in petto hebben.

Shura

Shura

De pop van de in Londen residerende Brits-Russische Shura is er die blijft hangen. Met nog maar enkele liedjes op zak werden de vergelijkingen met Solange Knowles en Blood Orange al gemaakt. Nu ze genomineerd is voor de BBC Sound of 2015 lijkt haar trein definitief vertrokken. Elke song die ze maakt bevat een geniale blend van eighties, nineties en hedendaagse geluiden, én ze worden er telkens beter op. Indecision verscheen midden november is en is een oorwurm tot en met. Deze jongedame gaat potten breken.

Black Honey

Black Honey Bloodlust EP Artwork

Het heeft een tijdje geduurd vooraleer we de gezichten van de Britse band Black Honey te zien kregen. Uiteindelijk blijken ze met vier en hun frontvrouw Izzy Bee is in elk geval een uiterst sympathieke dame. Wat ze brengen is erg fijne surfrock waarmee ik instant op roadtrip wil. Hun Bloodlust EP heeft in oktober het potentieel van het viertal meer dan bewezen. Momenteel zijn ze druk bezig in de studio aan nieuw materiaal dus ik ben zeer benieuwd hoe dat zal klinken!

Zo, dit waren acht artiesten die het in mijn ogen allemaal even hard waard zijn om dit jaar door te breken met hun muziek! Wie is jouw favoriet?

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

  1. Pingback: Ones to watch in 2015 – update | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?