Audio

Ibeyi – Ibeyi

Ibeyi Ibeyi Artwork

Vandaag komt het debuutalbum van Ibeyi uit. De Frans/Cubaanse tweeling maakt heerlijke electro-pop. Het album  heet ook Ibeyi en bevat een pak goede muziek. In het Nigeriaans betekent Ibeyi ook tweeling, goed gevonden door de zusjes Lisa-Kaindé en Naomi Diaz. 

Het eerste nummer, Eleggua , begint en ik weet het meteen. Dit wordt niet gewoon het beluisteren van een album, dit wordt een belevenis. Ik zet de muziek meteen ook een paar streepjes luider en denk: fuck man, hoe zalig is deze tweeling?!

Dit is de muziek waar ik, zonder het te beseffen, al lang op zat te wachten. Zo puur, zo geniaal, zo indringend tot het diepste van mijn hart. Oya is hiervan al een eerste voorbeeld. Hemelse gezangen van de tweeling en een zalige percussie. Het verschil tussen dit en heel veel andere muziek: dit voelt zó echt. Het is niet nodig om het hele album nummer per nummer af te gaan. Het is een geheel voor mijn gevoel.

Ibeyi 1

Credit: Flavien Prioreau

Hun muziek heeft altijd dat speelse en fijne. Ghosts is zo bijvoorbeeld moeilijk om op stil te zitten, maar heeft ook stilte ingebouwd. Ik heb het ook echt wel voor dat Cubaanse dat ze mee hebben. Je hoort het… Ik ben helemaal gek van de zusjes en we zitten nog maar aan het derde nummer!

Terwijl ik dat typ, begint River. En voor het eerst vandaag voel ik me blij. Dat wil misschien veel zeggen over mij, maar vooral ook over het nummer. Ik ga er niet meer aan vuil maken dan: zalig goed nummer. Let me baptise your soul with your river.

Tot nu toe had ik alle nummers op het album al eerder gehoord, dus ik ben heel nieuwsgierig naar de nieuwe muziek. Think of You begint met het geluid van een tamtam. Ze hebben zich alleszins creatief niet ingehouden en ik houd van wat ze doen. Ze spelen met hun jeugd en roots en dat geeft een auditief kunstwerk. (Zei ik al dat ik fan ben?)

Ze kunnen het ook gewoon zonder veel instrumenten. Behind The Curtain is kippenvelmateriaal. De stemmen van Ibeyi, sterke lyrics en een piano die na drie minuten gezelschap krijgt van tamtams… Ik zwijmel weg.

Stranger/ Lover, Mama Says, Weatherman … Stuk voor stuk nummers waarbij ik roep: ‘Hoe goe is dees?!’ De outro rondt het geheel perfect af. Het hele album is een goed verteld verhaal. Korte samenvatting: een album waarin de zussen hun talent volop tonen. Ze zijn creatief, klinken geweldig en tonen duidelijk wat ze kunnen.

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

6 reacties

  1. Pingback: Mijn festivalzomer 2016 | Twee Huizen Verder

  2. Pingback: Beyoncé – Lemonade (+ winactie!) | Twee Huizen Verder

  3. Pingback: Festival wishlist 2015 | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?