Video

Mistaken for Strangers (The National)

Mistaken For Strangers Poster

The National, een van mijn favoriete bands, kwam uit met een nieuw album en een documentaire. Geproduceerd, gefilmd en geëdit door Tom Berninger, broer van Matt the frontman. Een creatieve familie denk je, en broerlief blijkt ook een heuse documentairemaker …

Opgelet.
Ik ben biased.
Hier zit een fan naar een documentaire te kijken die volgens hem al veel eerder had mogen uitkomen. Toch is de timing perfect.

Als filmmaker krijg ik al een directe degout als ik een Handycam zie. Ik heb het dan voornamelijk over het gebrek aan dynamisch bereik en scherptediepte in het beeld dat me vanaf de eerste seconde al een doorn in het oog is. Als in minuut vier het compact zilver monster in beeld komt, zou ik al bijna iets anders op zetten.

De band ging op tournee en nam mee: broer Tom, een bij zijn ouders wonende loser met een passie voor horrorfilms. Zijn aanwezigheid wordt niet gewaardeerd, door niemand. Dat wordt duidelijk gemaakt door de zuchten van de bandleden en crew, de middelvingers richting de camera en tal van ruzies.

Matt over Tom: “He’s more of a metalhead. I think he thinks that indie-rock is pretentious bullshit.”
Tom over Matt: “Having Matt as my older brother kind of sucks, because he is a rock star, and I’m not, and it has always been that way.”

Zonder veel te verklappen kun je al zien aan deze twee quotes welke richting deze docu gaat. ‘Bad Luck’ en depressiviteit (vooral bij Tom) zijn het thema van deze film, de perfecte soundtrack hiervoor is natuurlijk The National.

TIP: Pauzeer even als je alle gekleurde post-its op de muur ziet plakken in Tom zijn bureautje. Hilarische scenes hebben de docu blijkbaar niet gehaald.

Mistaken For Strangers Shot

Een zwak heb ik voor het lettertype Futura, de energie van Matt, rondvliegende statieven, ruwe beelden en de imperfectie die van deze docu afdruipt. Ik negeer de stukjes die in scène gezet zijn (ze dragen het verhaal gelukkig wel), het gebrek aan interview skills en de awkward moments.

Mocht je The National nu écht geen goeie band vinden, kijk de docu dan toch maar even. Er zijn vandaag de dag veel te veel oersaaie muziekdocumentaires waar hoge piefen en andere muzikanten op een stoeltje voor de camera de hielen van de band/muzikant in kwestie likken. Een ding is zeker, je zult de band meer appreciëren, ook al gaat de docu maar 70% over The National.

Mistaken for Strangers, in 3 woorden:
Tom fucks up.

Geplaatst door

Wilt zich graag cinematograaf noemen. Houdt van alles met wielen en indie-rock. Filmmaker bij XRXS en frontman bij Hunter Street.

Twitter Website

2 reacties

  1. Pingback: Who the Fuck is Jett Rebel? | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?