Audio

Balthazar – Thin Walls

Balthazar - Thin Walls Artwork

Aangezien het vaste THV team momenteel in een zeer drukke periode zit, werd me de vraag gesteld of ik het misschien zag zitten om de nieuwe CD van mijn favoriete Belgische groep te beluisteren en te reviewen. Omdat ik mij nog aardig heb geamuseerd met mijn post over de beste albums van 2014, was mijn antwoord op deze vraag iets van: http://media.giphy.com/media/MaUwo5MXoIkCY/giphy.gif!
Zo gezegd, zo … beluisterd, op naar Thin Walls, het nieuwe kindje van Balthazar!

De opener van de plaat, Decency, is direct een mooie starter om herinnerd te worden aan de typische Balthazar-sound en eigenlijk ook wel een perfect verlengstuk van hun vorig werk. Telkens ik het lied beluister, merk ik zelf hoe hard ik de (perfecte) combinatie van samenzang, viool en basgitaren apprecieer. Het is dus ‘a Balthazar-song as it should be’.

Het nummer met het grootste hit-gehalte is echt wel Then What. De feiten dat dit nummer ook effectief de voorloper was van de plaat én dat het ondertussen al vier weken bovenaan in De Afrekening stond, bewijzen dit alleen maar.
Wel is er een element dat me doorheen het beluisteren van het album meer en meer opvalt: de sound lijkt vrolijker/levendiger dan het merendeel van de songs op hun vorige platen. Het kan een persoonlijk gevoel zijn, maar wel eentje dat ik echt opmerk. Nu ben ik wel eens benieuwd wat jij daar van vindt … dus: laat gerust een comment achter!

Balthazar band 2

Credit: Titus Simoens

Als er één lied is waar de invloed van de producer zeer goed te horen is, is het zeker Nightclub. De intro is zeer catchy en zou perfect in een Blur-song kunnen gebruikt worden. Aangezien ik deze catchiness niet direct gewoon ben van Balthazar was het toch eventjes wennen, maar wel een positief wennen!
Het meest prachtige nummer van deze plaat en hetgeen oneindig op repeat mag staan is Bunker … Eigenlijk wil ik verder niet te veel woorden aan dit lied vuil maken behalve het volgende: gewoon beluisteren, echt.

Na een hoogtepunt komt er soms een dieptepunt en spijtig genoeg zijn Wait Any Longer en Last Call voor mij de minste songs. Te veel samenzang en een té catchy nummer willen schrijven zijn voor mij ‘no no’s’.

Ik had het zonet even over een vrolijkere toon in deze plaat en Dirty Love is samen met So Easy het nummer waar deze vrolijkheid het meest in opvalt. Voor mij mogen ze af en toe wel zo’n nummertjes schrijven, ze zorgen voor een zeer toffe afwisseling 🙂

Een meer uptempo nummer dat ik wel zeer hard kan appreciëren is I Looked For You. Een lekker simpel lied met een toffe vibe, meer moet dat soms niet zijn!

Er is hier ooit eens een artikel gepubliceerd over het laatste nummer van een plaat en dat dit soms net dat nummer teveel is. Gelukkig zijn er ook platen die deze stelling tegenspreken en voor mij is Thin Walls er zo eentje.
True Love is een lied dat net zoals Decency zeer sterkt aanleunt bij de Balthazar-sound zoals ik hem ken en laat me daar duidelijk over zijn: ik vind dat TOTAAL niet erg ^^

Kortom: dat Balthazar van Thin Walls een zeer toffe plaat heeft gemaakt! Meer kan/moet ik er eigenlijk niet over zeggen. Of toch nog een laatste ding: dat ik EXTREEM hard uit kijk om hen live te zien in het Koninklijk Circus (uitverkocht, helaas)!

Geplaatst door

Web developer by day, music lover by night en meestal ook de sacoche van @BrittaVer.

Twitter Website

1 reactie

  1. Ik beluisterde tijdens mijn werk het album bijna een hele dag op repeat, wat wil zeggen dat ik fan ben! Toch ga ik nog eens alles bewuster herbeluisteren met deze review erbij. Merci Thomas! 🙂

    Beantwoorden

Iets toe te voegen?