Video

Who the Fuck is Jett Rebel?

Who the Fuck is Jett Rebel? 1

Jett Rebel, vol met soul en lekker funky. Jelte Tuinstra is een paar maandjes ouder dan ik en zingt, componeert en bespeelt alles zelf op zijn EP’s (Venus & Mars, in principe twee EP’s op een schijf) en op zijn nieuwe album Hits For Kids. Zijn debuut is niet in de top 20 jaarlijst van OOR te vinden maar toch is hij over heel Nederland geprezen als hét talent van 2014.

Na de EP’s en het album werd ik nieuwsgierig. Wat is er aan de hand met Jett Rebel? Geniaal op het podium en nerveus draaiend op de stoel bij De Wereld Draait Door. Waarom de lippenstift en de nagellak? Er is iets.

De documentaire van Linda Hakboom had zijn première op het IDFA en geeft een meelijwekkend beeld van een jonge artiest. Het alter ego ‘Jett Rebel’ is een zwaar contrast tegenover hoe Jelte normaal is. Onzeker als Jelte en een beest als Jett Rebel. Een gigantische kloof is aanwezig.

“Als ik een bontjas aan doe en lippenstift op doe voel ik me powerful.”
“Wie is er geïnteresseerd in Jelte Tuinstra? Ik ben zelf al niet geïnteresseerd in Jelte.”

Sony Music zet alles op een rijtje en zorgt voor de organisatie achter ‘Jett Rebel’. We zien meetings met het label waar ze praten over social media, andere doelgroepen en sponsors voor kleding en juwelen. Ze commercialiseren de artiest waarvan ik dacht dat hij zo ‘puur’ was. De manager toont met volle trots de 24 likes die ze erbij hebben op Facebook.

De docu geeft elke keer opnieuw het contrast weer. Jelte die flipt tegen zichzelf omdat hij voor de camera niet goed op zijn synthesizer speelt en dan de dansende Jett in de spotlights.

Who the Fuck is Jett Rebel? 2

We zien Jelte het podium afstappen en ten onder gaan. Hij voelde zich als Jelte op het podium. Hopelijk zijn het een reeks buien die achter elkaar zijn gemonteerd om het erger te doen lijken dan dat het is. Hopelijk. Toch popt de ‘Club-27’ even bij mij op.

Gelukkig zien we natuurlijk ook vaak de creatieve Jelte die zich volledig inzet voor zijn plaat. Voor een groot deel van de nummers werkt hij samen met Tony Platt. Een Britse sound engineer en ooit producer van nummers voor AC/DC, Cheap Trick, Iron Maiden en dergelijke meer.

Toch voelt Jelte zich na een aantal nummers binnen de studiomuren te hebben opgenomen nog niet comfortabel. Tony pakt zijn koffer en microfoons mee. Ze halen samen een oud orgel op bij wat voor mij op een kringloopwinkel lijkt en plaatsen het in het bos achter het huis.

Ook in het bos is het niet al te vanzelfsprekend, de juiste take komt niet. Zen, is de boodschap van Tony. Prachtig hoe de korte peptalk die Jelte aan zichzelf geeft vervolgens resulteert in de perfecte take voor Baby.

Laten we het volgende keer eens hebben over labels. Ik weet nog wel een toffe documentaire. Geen cinematografisch hoogstaand ego strelende rock docu. Content is King. Alleen ligt die focus te zwaar op content.

Who the Fuck is Jett Rebel? In 3 woorden:
Jett is King.

Voor bij wie ik de interesse heb gewekt, hij is gratis te bekijken op 3Doc.

Geplaatst door

Wilt zich graag cinematograaf noemen. Houdt van alles met wielen en indie-rock. Filmmaker bij XRXS en frontman bij Hunter Street.

Twitter Website

1 reactie

Iets toe te voegen?